ExEA ExEA EEA

Новини


12.01.2012г.

Получен е сигнал за пожар в “Оргахим” АД град Русе

На 11.01.2012г., около 21:30 в Регионална лаборатория – Русе е подаден сигнал от директора на РИОСВ- Русе за пожар в “Оргахим” АД- площадка “Западна промишлена зона”- цех “Смоли” с искане за измерване на вредни вещества в атмосферния въздух.

След получаване на сигнала мобилна автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух започна замервания на около 500 м от мястото на аварията. Позиционирана е по посоката на разпространение на облака.

Извършва се непрекъснато замерване за концентрациите на основни и специфични показатели за качеството на атмосферния въздух: серен диоксид, азотни оксиди, сероводород, озон, въглероден оксид, метан и неметанови въглеводороди.

Отклонение от нормалните за сезона фонови стойности на замърсителите са отчетени за озон и неметанови въглеводороди. Превишение около 1,5 пъти на нормата за озон е отчетено около 03:00 на 12.01.2012 г., а стойностите за неметанови въглеводороди (за които няма норма) достигнаха около 24:00 превишаване на моментните стойности около 6 пъти спрямо фоновите. Замерването ще продължи до края на деня.

Стойностите от мобилната станция са сравнени с тези от стационарната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух, разположена в центъра на град Русе. От стационарната станция не са регистрирани отклонения на нормалните фонови стойности за града.

По искане на РИОСВ - Русе са взети три водни проби от шахта на площадкова канализация, от шахта на колектора, в който заустват отпадъчните води на предприятието и от водоприемника на колектора – река Русенски Лом на устието при вливане в река Дунав. Пробите ще бъдат анализирани за съдържание на летливи органични компоненти, химична потребност от кислород, екстрахируеми вещества и общ органичен въглерод.

Резултатите от проведените лабораторни изпитвания ще бъдат предоставени на РИОСВ – Русе.

Copyright 2000-2021 © ИАОС