ExEA ExEA EEA

Новини


17.01.2012г.

Проведе се 36-тото средно - зимно преброяване на водолюбивите птици в България

В периода 13 - 15 януари 2012г. на територията на България, се проведе 36-то средно - зимно преброяване на водолюбивите птици. Преброяването е част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие и се координира от ИАОС. В него участват специалисти от Агенцията, всички РИОСВ, трите Дирекции на Национални Паркове при МОСВ, Дирекции на природни паркове “Врачански Балкан”, “Персина”, “Русенски лом” и “Сините камъни” при ИАГ, представители на неправителствени организации – Българско дружество за защита на птиците, Зелени Балкани, Сдружение за дива флора “Балкани”, Световен фонд за дива природа, фондация Юлука и Българската орнитологична централа при Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Общият брой на участниците е близо 150 специалисти и доброволци.

Средно - зимното преброяване се провежда едновременно във всички европейски страни като се координира и организира от Wetland Internation, като в България се осъществява всяка година от 1977г. насам.

Ще бъдат посетени всички основни водоеми – реки, езера, язовири включително река Дунав и Черноморското крайбрежие.

България е основно място за зимуване на голяма част от водолюбивите птици на Северна Европа и Северна Азия, като на нашата територия зимуват много редки представители на птичата фауна, като Червеногушата гъска (Branta ruficollis) близо 70 % от световната популация, малка белочела гъска (Anser erythropus), 40 % от Европейската популация на голямата белочела гъска (Anser anser), малък корморан и други.

Целта на преброяването е да се установят тенденциите в числеността и разпространението на зимуващите популации на водолюбиви птици. Информацията ще е основа за взимането на управленски решения при управление на влажните зони които са от съществено значение за опазване на биологичното разнообразие и в частност на птиците в България.

Copyright 2000-2021 © ИАОС