ExEA ExEA EEA

Новини

21.03.2012г.

Министър Нона Караджова ще открие мрежа от автоматични станции към Националната система за мониторинг на повърхностни води

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще открие мрежа от автоматични станции като част от Националната система за мониторинг на повърхностни води.

Събитието е на 22 март 2012г., четвъртък, от 13.30 часа, до автоматична станция за мониторинг на водите на река "Струмешница", моста за село Габрене /ГКПП "Златарево"/.

Мрежата се управлява и поддържа от Изпълнителна агенция по околна среда. Обхваща 23 автоматични станции на територията на цялата страна, съоръжени със съвременни сензори за наблюдение, както на физико-химични параметри на повърхностните води, така и на метеорологични параметри.

Освен за изпълнението на Програмите за мониторинг, чрез мрежата е възможно осъществяването на непрекъснат контрол на стратегически точки от водните басейни и осигуряването на ранно предизвестяване за замърсявания, аварийни ситуации и природни бедствия, както и осигуряване на необходимото ниво на екологичен и здравен риск за ползване на водите.

С изграждането на тази мрежа България осъществява важна стъпка към спазване изискванията на ЕС за осигуряване на високо ниво на достоверност на данните за оценка на актуалното състояние на повърхностните води. Мрежата за автоматичен мониторинг дава възможност на страната ни да изпълнява международните си ангажименти във връзка с докладване пред Европейската комисия и обмен на данни за качеството на водите в трансграничните територии, като по този начин гарантира наличие на достоверна информация за нивото на трансгранични замърсявания. Подборът на пунктовете за мониторинг е извършен съобразно целите на Плановете за управление на речните басейни и точките, за които България е задължена да предоставя мониторингови данни, както и с оглед на това да бъдат наблюдавани всички входно-изходни трансгранични поречия.

Събитието се организира от Изпълнителна агенция по околна среда и Басейнова дирекция за управление на водите Западнобеломорски район – Благоевград. То е част от инициативите, посветени на Световния ден на водата - 22 март.

Copyright 2000-2021 © ИАОС