ExEA ExEA EEA

Новини

29.03.2012г.

Получен е сигнал за взрив в база на „Топливо газ” в район Кремиковци

На 28.03.2012 г., в 16:15 е получен сигнал от Директора на РИОСВ – София за аварийна ситуация в база на „Топливо газ” в район Кремиковци. Сигналът до РИОСВ е подаден от телефон 112.

Сформиран е екип от отдел „Оперативна дейност при аварийни ситуации”, който съвместно с експерти на РИОСВ – София. извърши проверка на място. По спешност е пребазирана и мобилна лаборатория за контрол качеството на атмосферния въздух от град Самоков в района на аварията.

От проверката се установи, че е произведен взрив и последващ пожар при претоварваща процедура между автоцистерна и базова цистерна. Веднага са предприети мерки за охлаждане на цистерната за избягване на повторен взрив. Всички технологични съоръжения, които са били в опасност, са обезопасени. В момента на проверката има само контролирано факелно горене на един тръбопровод с цел недопускане обгазяване на района.

Вследствие предприетите адекватни действия не е допуснато замърсяване на околната среда и опасност за живеещите хора в района, поради което не се наложи да се стационира мобилната лаборатория за 24-часово измерване на концентрациите на вредни вещества в атмосферния въздух.

Copyright 2000-2021 © ИАОС