ExEA ExEA EEA

Новини

04.04.2012г.

Получен е сигнал за замърсяване на река Малък Искър в района на село Средни рът, община Роман

На 03.04.2012г. в Регионална лаборатория - Враца е получен сигнал от директора на РИОСВ - Враца за замърсяване на река Малък Искър в района на село Средни рът, община Роман. Сигналът до РИОСВ е подаден на зеления телефон. Сформиран е съвместен екип от експерти на инспекцията и специалисти на Регионалната лаборатория за извършване на проверка по сигнала.

При извършения оглед на реката от град Роман до село Средни рът е констатирано, че водите на река Малък Искър в района са мътни с видимо сиво-зелено оцветяване. По информация на кметския наместник на село Средни рът реката тече оцветена от няколко дни.

По време на съвместна проверка не е открит източникът на замърсяване, тъй като на територията контролирана от РИОСВ-Враца няма производствени предприятия или други потенциални замърсители на водни обекти.

Взета е водна проба за анализ от река Малък Искър при село Средни рът. Измерените на място показатели отговарят на нормите за ІІ-ра категория водоприемник, каквато е реката в този участък: рН - 8,21; разтворен кислород – 9,36 О2mg/dm3; електропроводимост – 275 µS/cm.

В Регионална лаборатория - Враца ще бъде извършено изпитване на пробата по следните характеристики за качество на повърхностни води: неразтворени вещества, ХПК, БПК5, цинк, манган, хром (общ), желязо, олово, мед, никел, нефтопродукти, повърхностно-активни вещества и цианиди.

Резултатите от проведените лабораторни изпитвания ще бъдат предоставени на РИОСВ - Враца.

Copyright 2000-2021 © ИАОС