ExEA ExEA EEA

Новини

06.04.2012г.

Във връзка с възникналите в медиите дискусии относно нивото на замърсяване на атмосферния въздух в град Пловдив ИАОС заявява следната позиция:

1. Апаратурата в автоматичната измервателна станция (АИС) „Баня старинна”, разположена на кръстовището на „Чифте баня” в гр. Пловдив, отговаря на всички нормативни изисквания на националното и европейско законодателство. Данните са представителни за нивото на замърсяване около кръстовището.

2. Местоположението на АИС „Баня старинна” е избрано през 2004г. от експертна група от МОСВ, ИАОС, РИОСВ Пловдив и община Пловдив. Този пункт продължи дейността на работилия на същото кръстовище в продължение на дълги години пункт на Министерство на здравеопазването.

3. Пункт АИС „Баня старинна” е транспортно ориентиран и данните за качеството на атмосферния въздух са представителни за района в непосредствена близост до кръстовището. Другият пункт в гр. Пловдив – АИС „Каменица” е градски фонов и данните за качеството на въздуха са представителни за много по-голям район от града. Сравнението на данните от двата пункта показва аналогично качество на въздуха по отношение на един от основните замърсители на въздуха – фините прахови частици (ФПЧ10). В АИС „Баня старинна” през 2010г. са измерени 148 превишения на денонощната норма на ФПЧ10 при допустими 35 превишения в рамките на една календарна година, през 2011г. са измерени 148 превишения. За сравнение – в пункт АИС „Каменица” през 2010г. са измерени 142 превишения на нормата, а през 2011г. 161 превишения.

4. Преместването на АИС „Баня старинна” е в резултат на извършения, съгласно изискванията на европейското законодателство, преглед на разположението на пунктовете за контрол на качеството на въздуха и с оглед спазване на изискванията на влязлата в сила през 2010г. Наредба №12 за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

5. Процедурата по оценка на съответствието с изискванията на Наредба №12/2010г. обхвана всички пунктове за контрол качеството на атмосферния въздух. През 2012г. предстои преместването и на други пунктове за мониторинг, в частност на АИС „Ян Палах”, гр. Варна и на АИС „Добрич”. Необходимостта от преместването на пунктовете най-често се обуславя от настъпилите инфраструктурни промени в близост до АИС.

6. За по-добра и своевременна информираност на общините предстои да се реализира проект на тема „Осигуряване на достъп до данните от автоматичните измервателни станции (АИС) от Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух от съответната община, на чиято територия е разположена АИС”. Чрез реализирането на проекта на общините ще се осигури достъп до данните за качеството на атмосферния въздух в реално време, което ще улесни общинските власти при предприемането на своевременни мерки за намаляване нивата на замърсяване на атмосферния въздух в случаи на превишаване на установените норми.

Copyright 2000-2021 © ИАОС