ExEA ExEA EEA

Новини

12.04.2012г.

Сигнали за замърсяване на река Малък Искър в района на село Караш и село Средни рът, община Роман

Във връзка със сигнали, постъпили на 11.04.2012 г. на зеления телефон в РИОСВ-Враца, за замърсяване на река Малък Искър в района на село Караш и село Средни рът, от експерти на инспекцията и специалисти на Регионална лаборатория - Враца е извършена проверка и пробонабиране.

Извършен е оглед на реката от град Роман през село Караш до село Средни рът, при който е констатирано, че водите на река Малък Искър в този район са помътнели с видимо сиво-зелено оцветяване.

При извършения оглед по поречието на река Малък Искър не бе открит източник на замърсяване. В района на територията контролирана от РИОСВ - Враца няма производствени предприятия или други потенциални замърсители на водни обекти.

Взета е водна проба за анализ от река Малък Искър при моста на село Караш. Измерените на място показатели отговарят на нормите за ІІ-ра категория водоприемник, каквато е реката в този участък: рН - 8,08; разтворен кислород – 9,38 О2mg/dm3; наситен с кислород - 86,3%, tºC на водата – 10,4ºC, електропроводимост – 313 µS/cm. Взета е водна проба за анализ от река Малък Искър при село Средни рът. Измерените на място показатели отговарят на нормите за ІІ-ра категория водоприемник, каквато е реката в този участък: рН - 7,85; разтворен кислород – 9,19 О2mg/dm3; наситен с кислород - 85,0%, tºC на водата – 10,2ºC, електропроводимост – 300 µS/cm.

В Регионална лаборатория - Враца ще бъде извършено изпитване на пробите по следните характеристики за качество на повърхностни води:

- Неразтворени вещества, ХПК, БПК5, цинк, манган, хром (общ), желязо, олово, мед, никел, нефтопродукти, повърхностно-активни вещества и цианиди - при село Караш.
- Неразтворени вещества, ХПК, цинк, манган, хром (общ), желязо, олово, мед, никел, цианиди - при село Средни рът.

Резултатите от проведените лабораторни изпитвания ще бъдат предоставени на РИОСВ - Враца.

Copyright 2000-2021 © ИАОС