ExEA ExEA EEA

Новини

10.05.2012г.

Получен е сигнал за замърсяване на река Банска

На 09.05.2012г., в Регионална лаборатория – Хасково е получен сигнал от директора на РИОСВ – Хасково за замърсяване на река Банска при село Каснаково, община Димитровград.

Сформиран е съвместен екип с експерти от Регионалната инспекция за извършване на проверка по сигнала. От направеното обследване се установи, че при моста на селото реката е мътна, с жълтеникав цвят и неприятна миризма. Замърсяването и жълтеникавият цвят идват от Терс дере, водите от което се вливат в река Банска.

Направен е експресен анализ на място по следните показатели: активна реакция /рН/ и разтворен кислород. Измерените стойности са в нормите за ІІ-категория повърхностно течаща вода. Електропроводимостта на водата, измерена в лабораторни условия също е в нормите.

Извършено е и пробовземане на проба от ПСОВ, след радиален утаител на „Каменица” АД. На място е измерен показателя- активна реакция, който отговаря на изискванията на разрешителното за заустване.

Допълнително ще бъдат анализирани показателите: неразтворени вещества, фосфати, азот амониев, азот нитритен, ХПК, БПК5 и екстрахируеми вещества.

Резултатите от проведените лабораторни изпитвания ще бъдат предоставени на РИОСВ - Хасково.

Copyright 2000-2021 © ИАОС