ExEA ExEA EEA

Новини

19.06.2012г.

Резултати от изпитване на водни проби от язовир ,,Студен кладенец“

Готови са резултатите от анализа на взетите водни проби във връзка с установеното изтичане на хвост в опашката на язовир ,,Студен кладенец“ от хвостохранилище ,,Кърджали 1“. По заявка на РИОСВ- Хасково и БДИБР – Пловдив екип на Регионална лаборатория - Хасково извърши пробонабиране в четири пункта от язовира 15 юни 2012 г.: преди село Островица, община Кърджали, на южния бряг след разлива от хвостохранилището; северен бряг след „БЕНТОНИТ”АД; един пункт в средната част на язовира /в района на учредената зона за къпане/ и един пункт на стената на язовира. Проведени са изпитвания за установяване съдържанието на тежки метали и неразтворени вещества. Анализът на резултатите в четирите пункта не показва отклонение по изследваните показатели, съгласно действащите в България нормативни документи.

За да се проследи качеството на водите в язовира вследствие на възникналия инцидент, на 20.06.12г. експерти от БДИБР- Пловдив и Регионална лаборатория - Хасково ще извършат повторно пробонабиране и анализ на водите както от повърхността на язовира, така и в дълбочинен профил. Резултатите ще покажат дали в дълбочинните слоеве се наблюдава повишаване съдържанието на тежки метали и неразтворени вещества в резултат на попадналия в язовира хвост.

Изследванията са включени в редовния мониторинг на водите в язовира "Студен кладенец". Резултатите от проведените изпитвания на дълбочинните проби ще бъдат оповестени в началото на следващата седмица от РИОСВ - Хасково и БДИБР – Пловдив.

Copyright 2000-2021 © ИАОС