ExEA ExEA EEA

Новини

20.09.2012 г.

Отбелязваме Европейската седмица на мобилността 16-22 септември и Европейския ден без автомобили – 22 септември

По случай Европейската седмица на мобилността 16-22 септември и Европейския ден без автомобили – 22 септември, Изпълнителната агенция по околна среда, Националният ученически екопарламент и Столичния зоопарк организират детски празник под мотото „Движение в правилната посока”.

Инициативата ще се проведе на 22 септември 2012г., събота, от 11:00 часа на откритата сцена до детската площадка в Столичния зоопарк.

За празничната атмосфера ще се погрижат музикантите от оригиналното шоу „Джаз за деца” - Венци Благоев (тромпет), Виктор Бенев (маримба), Веселин Веселинов - Еко (контрабас), Никола Горялов (барабани) и специалният гост - Теодор Лихо (цветови импровизатор), който ще обогати музикалната картина с тебешири и бои. Всички деца са поканени да участват с перкусии, пеене, танци и рисунки, а организаторите обещават забавни игри и викторини с атрактивни награди.

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда“ и ГД „Транспорт“ на Европейската комисия.

Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от всички алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „Град без коли!“, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден.

Националната кампания се провежда ежегодно под патронажа на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

„Време е да започнем да се движим в правилната посока. Движението към устойчива и ефикасна транспортна система ще помогне да се подобри мобилността и в същото време да се намали замърсяването и да се подобри качеството на живот в градовете. Тазгодишното честване на Европейска седмица на мобилността разглежда като начин да се балансира развитието в транспорта, качеството на околната среда и социалното равенство. По-доброто планиране може да помогне на градовете да се възползват от по-добра мобилност, както и по-добро качество на атмосферния въздух, намалени емисии, по-малко шум и по-здрава градска околна среда. Така че, какво още чакаме? Нека започнем да се движим!“

Янез Поточник, Комисар по околната среда
При лошо време събитието ще се проведе на закрито.

Copyright 2000-2021 © ИАОС