ExEA ExEA EEA

Новини

30.10.2012 г.

Започва масиран мониторинг на популацията на кафява мечка в Западни Родопи

От 31 октомври до 02 ноември т.г. ще се проведе първи етап на масиран мониторинг на кафява мечка /Ursus arctos L./. на територията на Западни Родопи, областите Пловдив и Пазарджик.

Мониторингът ще се проведе с участието на експерти от: Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по околна среда, Регионални инспекции по околна среда и води, дирекциите на Националните паркове, структури към Изпълнителна агенция по горите и СДП „Балкани“. Целта е да се установи числеността на популацията, както и да се регистрират териториите, които се обитават от кафявата мечка.

Методиката за мониторинг на кафявата мечка, според Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие включва комплекс от техники- визуални наблюдения в природата и регистрация на следи от жизнената дейност на вида.

По време на наблюдението ще бъдат приложен маршрутният метод. Методът съчетава преки наблюдения на животни, с регистрация на следите от жизнената им дейност по маршрут. Способства да се установи техния пол, размери и възраст.

В края на месец ноември ще се проведе втори етап на масиран мониторинг в Стара планина, Средна гора и територията на Природен парк "Българка".

Мониторингът на кафява мечка се извършва във връзка с прилагане Плана за действие на кафявата мечка и дейностите към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Изпълнителната агенция по околна среда е координатор на дейностите към Националната система.

Copyright 2000-2021 © ИАОС