ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2002 год.

Глава 4 - Основни задачи при инвентаризацията на ПГ за 2002 г.

4.1 Методически особености и предпоставки
4.2 Рекалкулация на инвентаризациите
4.3 Основни източници на емисии на ПГ за 2002 г.
4.4 Оценка на неточността на инвентаризацията на парникови газове

4.1. Методически особености и предпоставки

Инвентаризацията на ПГ за 2002 г. е изготвена в съответствие с Ревизираното Ръководство на IPCC от 1996 г., като подходът в методическо отношение не е променен в сравнение с предходните инвентаризации за 2000 и 2001 г. Този подход представлява съчетание от методи и способи за инвентаризация на емисиите на ПГ, които пряко следват тези, предложени от Ръководството, като се отчитат и специфичните за страната условия за текущата година.

Съществен момент в инвентаризациите е все по-пълното съобразяване и отчитане на препоръките на Ръководството по "добри" практики, в което се допълват и коригират конкретни параметри от процесите и дейностите, емитиращи ПГ.

Изгражданата система за инвентаризация на ПГ е отворена за допълване и подобряване с данни и структури, които са част от системите на националната статистика. Това са общият енергиен баланс на страната, части от материалните баланси на по крупните емитери на ПГ, балансът на дървесната маса в горите, статистика на транспортните средства по вид, марки и потребени горива, събиране на твърди отпадъци и третиране на отпадни води и др.


Copyright 2000-2021 © ИАОС