ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2003 год.

Глава 1 - Въведение
1.1 Справочна информация за инвентаризациите и изменението на климата
1.3 Кратко описание на процеса на изготвяне на инвентаризацията
1.4 Кратко описание на методиките и източниците на информация
1.5 Кратко описание на ключовите източници на емисии на ПГ
1.6 Информация за плана по контрол и оценка на качеството
1.7 Обща оценка на неточността
1.8 Обща оценка на пълнотата на инвентаризацията

1.2 Описание на институционалните рамки за подготовка на инвентаризациите

  Дейностите по подготовка на инвентаризацията на ПГ в България се координират и управляват на държавно ниво от Министерството на околната среда и водите.


1.2.1. Източници на данни за инвентаризацията на ПГ

Като помощен орган на Министерството се явява Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която координира всички дейности, свързани със събирането на данни за горива и други източници на емисии на ПГ. ИАОС стои в центъра на събирането на данни за инвентаризацията, които са агрегирани на национално ниво от следните държавни органи:

• Националния Статистически институт (НСИ);
• Управление КАТ към МВР;
• Управление Статистика при МЗГ;
• Министерство на енергетиката и горивата;
• Министерство на икономиката;
• Национално управление по горите при МЗГ;
• Изпълнителна Агенция по почвени ресурси към МЗГ
• Национална служба по растителна защита ;
• Агенция по енергийна ефективност.

Особена роля в системата за събиране на данни за целите на инвентаризацията играе НСИ. В него се подготвят данните за енергийните и материални баланси на страната, а също така и голяма част от пресмятанията на националната инвентаризация по методиката CORINAIR. В него също така се събират и всички данни, свързани с твърдите отпадъци и отпадните води от промишлеността и бита.

Обобщаването и структурирането на данни се провежда в НСИ със съвременни статистически методи и процедури, които са хармонизирани с правилата и методиката на Евростат.

В инвентаризацията на ПГ се ползват и данни, получени директно от големи източници на емисии в енергетиката и промишлеността. Тези данни се обобщават от ИАОС и от организацията, изготвяща инвентаризацията – Институт по енергетика (ИЕ).


1.2.2. Национален доклад по инвентаризация и CRF таблици

МОСВ е отговорно за ежегодното докладване на инвентаризациите на ПГ за България пред Секретариата на РКОНИК. Министерството съвместно с ИАОС организира изготвянето на инвентаризацията. Всички дейности по изчисляването на емисиите на ПГ, оформянето и структурата на резултатите и анализите в Националния доклад по инвентаризация и CRF- таблиците се възлагат на независима организация. Последната подготвя необходимите материали и ги докладва на Висш експертен съвет на МОСВ. Преди това всички материали се рецензират от независими експерти.

Като изпълнител на настоящата инвентаризация се явява Института по енергетика – частно акционерно дружество. Всички работи се извършват от него на договорна основа в съответствие със Закона за обществените поръчки, който осигурява публичност и състезателен характер на процеса на възлагане на работата.

ИЕ е научно -консултантска организация с голям опит в изследването на проблемите по изменение на климата. Всички инвентаризации на ПГ по методиката на IPCC от 1988 г. досега са изготвени от колектива на ИЕ. Същият колектив е изготвил и трите национални съобщения по изменението на климата. Значителна част от дейностите на ИЕ са свързани с анализа и прогнозирането на емисиите на ПГ, формирането на политиките и мерки за намаляване на емисиите на ПГ и научните изследвания и практически разработки, свързани с механизмите от Киото – проекти за съвместно изпълнение и международна търговия с емисии.

Copyright 2000-2021 © ИАОС