ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2003 год.

Глава 10 - Преизчисляване на емисиите на ПГ и подобрения

 
10.1 Предпоставки и допускания при преизчисленията
10.2 Въвеждане на подобрения на нивата на емисиите на ПГ
10.3 Въвеждане на подобрения в трендовете на емисиите на ПГ.
10.4 Преизчисляване, ревизии на инвентаризациите и планирани подобрения.


10.1 Предпоставки и допускания при преизчисленията


Преизчисляването на емисиите на ПГ за инвентаризациите в периода 1988–2002 г. се проведе при допускания и предпоставки, които са направени за всеки сектор и категория източници и поглътители на ПГ в съответствие със структурата на Ревизираното Ръководство на IPCC, 1996 г. както следва:

- Енергия

• Стационарни процеси на изгаряне на горива в енергетиката и промишлеността;
• Моторни превозни средства (МПС);
• Стационарни горивни процеси в обществения сектор, бита, селското и горско стопанство.

- Индустриални процеси

• Емисии на основни ПГ и техните прекурсори от технологични процеси в промишлеността;
• Емисии на новите ПГ – PFC, HFC и SF6 в промишлеността;
• Емисии от използване на разтворители;

- Селско стопанство

• Емисии на ПГ от технологични процеси в животновъдството и отглеждането на растителни култури за храни и фуражи;
• Емисии на ПГ от селскостопански почви;

- Изменение на земеползването и гори

• Поглъщане на CO2 от горите;

- Отпадъци

• Събиране и обработка на твърди отпадъци;
• Третиране на отпадни води;
За всяка от горепосочените категории са направени промени, които могат да се класифицират в следните групи: А. Промени в методиката на моделиране на процесите, дейностите и емисионните фактори.
Б. Промени в структурирането на данните за горивата и дейностите емитери на ПГ.
В. Промени свързани с грешки при прехвърляне на данни и използването на неподходящи параметри и емисионни фактори.

Сектор “Енергия”

В сектор “Енергия” бяха направени промени от групи А и Б. За целта бяха използвани публикуваните енергийни баланси за периода 1990–2002 г.

• Отчитане на емисиите на CO2 от не енергийното използване на горивата- група А.

В досегашните инвентаризации емисиите на CO2 от не- енергийно използване на горивата бяха отчитани само в Референтния подход. В съответствие с методиката на IPCC тази част от въглерода, която не се изгаря при не енергийното използване се приспадаше от общите емисии под формата на запасен въглерод. При секторния подход не се отчиташе количеството емитиран CO2, с което се въвеждаше известна неточност при сравнението между двата подхода (от порядъка на 1-2 %).

• Правилно структуриране на количествата твърди горива, вложени за преобразуване в енергопреобразуващите процеси (коксуване и брикетиране)- групи Б и В.

В този случай промяната се отнася само за годините 1998 и 1999 г. Във всички останали години от периода 1990–2002 г. тези промени са отчетени в предишните инвентаризации и в този смисъл може да се счита, че за 1998 и 1999 г. тази промяна има и характеристиките на група В.

• Корекции в емисиите на CH4 и N2O от биомаса в категорията “други видове транспорт” на подсектор “транспорт”- група В.

Направената корекция отстранява неправилното сумиране на емисиите от биомаса общо за транспорта, поради грешка в използваната формула. Тази корекция се отразява забележимо само в годините 1990–1997, при които има малка консумация на дървесина в тази категория източници на емисии.

• Корекции в емисионните фактори за емисии на CO2 при изгарянето на сух газ от нефтопреработката, на коксов газ и на доменен газ- група А.

В досегашните инвентаризации бяха използвани еднакви данни за емисионните фактори на тези газове, а именно 62.4 kg CO2/GJ. Тази цифра беше определена по експертна оценка още преди да се предложат стандартни стойности в Ревизираното Ръководство на IPCC. Промяната се състои в приемането на стандартните стойности от IPCC, а именно :

- Сух газ от нефтопреработката – 66 kg CO2/GJ;
- Коксов газ - 47 kg CO2/GJ;
- Доменен газ – 237 kg CO2/GJ

• Отчитане на случайни емисии на метан от транзит на природен газ- група А

В досегашните инвентаризации не бяха отчитани случайните емисии на метан от транзита на природен газ за съседните страни.

• Използване на изцяло обновени емисионни фактори за случайни емисии на метан от системите за нефт и газ- - група А.

Приети са за използване посочените в Ръководството по добри практики стойности за емисионните фактори.

• Добавяне на случайни емисии от метан в системите за нефт и природен газ- - група Б

Добавени са случайни емисии на метан от: изгаряне на факел в рафинериите; изгаряне на факел при добив на природен газ и зареждане с газ пропан-бутан на газостанциите.

Сектор “Индустриални процеси”

В този сектор беше проведена ревизия на данните за обемите и видовете производства като се използваха структурите и класификациите съгласно официалните статистически отчети на НСИ от 1990 до 2002 г.

Наличните досега данни бяха променени в следните насоки:

• В категорията по CRF “G. Other” са поставени общи количества на произведени пластмаси, синтетичен каучук и лепила- група А.

Този източник на емисии на ПГ не е разбит по видове химикали както това е направено за периода след 1998 г. Поради това за периода 1990–1998 г. са определени осреднени емисионни фактори за емисии на CH4 и NMVOCs, които са изчислени с модел, създаден на основата на подробна разбивка по видове химикали за инвентаризациите след 1998 г.

Приети са следните средни стойности за емисионните фактори:

- CH4 – 1.0 kg/t пластмаси
- NMVOCs – 4.2 kg/t пластмаси

• Добавени са данни за производство на храни, които липсват за периода до 1997 г. - група Б.

Производството на храни (месо, хляб, масло, напитки и др.) е източник главно на ПГ – прекурсор NMVOCs. Данните за обемите на производствата, които емитират този ПГ са взети от отчетите на НСИ за периода 1988–1997 г. За останалите години от периода (1998–2002 г.) тези данни не са променяни.

• Добавяне на емисии от PFCs при производство на алуминий- група Б.

Данните за производство на алуминий за периода 1988-1994 г., които са докладвани в годишниците на НСИ, дават възможност да се изчислят актуалните емисии на газовете CF4 и C2F6 от групата на PFCs съгласно методиката от Ръководството на IPCC.

• Добавяне на емисии от нефтопреработка- група А.

Добавени са процесни емисии както следва:

- емисии на SОx, NOx, CO и NMVOCs от факелно изгаряне на отпадни газове;
- емисии на NMVOCs при експедиция на произведен в рафинериите бензин;
- емисии на NMVOCs при зареждане с бензин на бензиностанциите.

• Цялостна ревизия на случайните емисии от използване на SF6 в електрическите апарати за високо напрежение- група Б .

На основата на широко допитване до предприятията за производство, пренос и разпределение на електрическа енергия са обновени, актуализирани и допълнени данните за обемите газ SF6, който е зареден като изолиращ и комутационен агент в електрическите апарати за високо напрежение.

Сектор “Използване на разтворители”

Промените в този сектор са свързани с добавяне на емисии от “използване на разтворители от населението” и корекция на емисионните фактори за емисии на NMVOCs при производството на бои.

• Корекция на емисионния фактор за емисии на ПГ при производство на бои- група А.

Корекцията е направена за периода 1988-1999 г. като са уеднаквени данните за целия период до 2002 г. Това означава, че е приет EF=18 kg/t, който се отнася само за процеса производство на бои. В досегашните инвентаризации беше използван EF 515 kg/t, който отчита и процеса на използване и потребление на бои. В настоящото преизчисляване двата процеса – производство и потребление на бои се разглеждат поотделно.

• Оценка на емисиите от потребление на разтворители в бита за периода 1988-1997 г. - група А

От 1998 г. насам този тип емисии се докладват от НСИ по методиката CORINAIR. С тези данни се определят и емисиите от инвентаризацията. Поради това, за периода преди 1998 г., емисиите на ПГ се пресмятат по осреднени показатели на глава от населението на страната. За целта се приема, по експертна оценка, емисионен фактор 1 kg/човек/година използвано количество разтворители в бита.

• Добавяне на емисии от производство на битум и преоценка не емисионните фактори за емисии при производство на покривни материали напоени с асфалт- група Б

В този случай се прави промяна в структурирането на емисиите от производство на битум като те се отнасят към този сектор и се махат от сектор “Индустриални процеси”

Сектор “Селско стопанство”

Ревизията на данните за източниците на емисии и емисионните фактори в сектор “Селско стопанство“ е направена, като е спазван основният принцип – за периода преди 2000 г да се работи с данни от Министерство на земеделието и горите и свързаните с него агенции и организации във всички случаи, когато това е възможно,. Известно е, че в този период официалните данни за селското стопанство се събираха в НСИ, а не в статистиката на МЗГ.

В преизчисленията на инвентаризациите за този сектор са отчетени следните положения:

• Данните за броя на селскостопанските животни за периода до 2000 г. не са преизчислявани по новата методика за отчитане на полугодието- група Б.

Това е направено поради невъзможност да се формира еднороден времеви ред за периода 1988-1999 г.

• Преоценка на количествата вложени синтетични азотни торове в почвите- група Б.

Данните за количествата вложени азотни торове са взети от Националната служба по растителна защита към МЗГ. В редките случаи на липса на данни, заедно с експерти от службата са обсъдени и приети данни на основата на официалната статистика от НСИ.

• Размер на обработваемата земя- група Б.

Размерът на обработваемата земя се определя по методиката прилагана до 2000 г. Това означава, че са включени площите с всички култури, а не само площите с полски култури, както се приема сега от МЗГ.

• Допълнителни данни за количествата растителни култури- група Б.

За периода 1988-1997 г. са добавени културите: слънчоглед, памук и тютюн, които са дадени в съответните годишници на НСИ.

При липса на данни за някои години (примерно за добива на фъстъци през 2001 г.) са поставени количества по експертна оценка с оглед запазване на еднородността на времевия ред.

Преоценени са данните за добитите количества грах, соя и леща за 2000-2002 г.

Сектор “Изменение в земеползването и гори”

В този сектор бяха актуализирани само данните за сечта след обсъждане с експерти от Националното управление по горите към МЗГ. В съответствие с това беше премахнато двойното отчитане на сухата и паднала дървесина за периода 1988-1993 г. Бяха коригирани и данните за 1994, 1996 и 1997 г., като се отстраниха грешки, свързани с предварителна и неточна оценка на общото количество отсечена дървесина за тези години- групи Б и В.

Сектор “Отпадъци”

В този сектор са преоценени, както количествата депонирани твърди битови отпадъци (ТБО) за периода 1990-1994 г., така и количествата отпадни води от промишлеността за същия период.

• Преоценка на ТБО- група А.

Тази преоценка се наложи поради промяната в методиката на отчитане на събраните ТБО след 1994 г. С тази промяна се отстранява неправилното отчитане на депонираните отпадъци, което водеше до необоснован ръст на емисиите на СН4 за този период. Времевият ред беше преизчислен по методите на математическата статистика с прилагане на изискванията на ”добрите” практики.

• Преизчисляване на емисиите на СН4 от отпадни води- група Б.

Преизчисляването е свързано с по-точното отчитане на количествата отпадни води от някои отрасли на промишлеността: производство на синтетични торове, хартиено- целулозна промишленост, производство на текстил и каучук. Поради липсата на конкретни данни за тези отрасли, количествата отпадни води бяха определени по експертна оценка на основата на обемите произведена продукция.

• Преоценка на количествата консумирани храни от населението за периода 1995-2002 г.- група Б

Преоценени са количествата консумирани протеини от населението с оглед определяне на емисии на N2O от битовите отпадни води.

• Ревизия на данни за количествата отпадни води през 1998 и 1999 г.- група Б

В НСИ е направена ревизия на количествата отпадни води за 1998-1999 г., която е отразена в инвентаризациите за тези две години.

Copyright 2000-2021 © ИАОС