ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2003 год.

Глава 4. Индустриални процеси
4.1 Общо описание на сектора
4.2 Минерални продукти
4.3 Химическа индустрия
4.5 Производство на халокарбони и SF6
4.6 Консумация на халокарбони и SF6
4.7 Други индустриални процеси

4.4 Производство на метали

  4.4.1 Описание на източника

Процесните емисии на CO2O от производството на стомана са ключов източник, който дава 2 % от общите емисии на ПГ през 2003 г.- 1640 Gg. Това е най-големият източник на емисии на ПГ в сектор “Индустриални процеси”.

Емисиите на СН4 от производството на метали и емисиите на PFC от производството на алуминий са не- ключови източници на емисии на ПГ. Техният размер за 2003 г. общо е по-малък от 80 Gg, изразени в CO2-екв.

Емисиите на CH4 от под- сектор “Производство на метали” включват емисии при производство на чугун, агломерат и кокс.

Не енергийните емисии при употреба на горива в този под- сектор се пресмятат и класифицират в категорията Черна металургия на сектор Енергия.

4.4.2 Методология

Количеството продукция за целите на инвентаризацията се дава от статистиката на НСИ, а емисионните фактори са определени с отчитане на технологиите за производство на стомана (конверторна стомана и електростомана). Емисионният фактор е определен по аналитичен път посредством данните от адаптираната методика CORINAIR, прилагана в НСИ. Поради това той се отличава значително от препоръчвания в Ръководството на IPCC агрегиран емисионен фактор за добив на чугун и стомана.

Като правило данните за произведените количества кокс и чугун са конфиденциални. Поради това емисиите на ПГ се изчисляват по специална методика съгласувана с НСИ.

4.4.3 Неточност и еднородност на времевите редове

Неточността на емисиите на CO2 при производството на стомана се оценява на 10 % а на емисиите на CН4 20 %. Неточността общо на F -газовете се оценява на 51 %.

В Таблица 4.4 са дадени трендовете на емисиите на ПГ от този под сектор.

Анализът на Таблица 4.3 сочи значително намаление на емисиите на ПГ през 2003 г. спрямо 1988 г.- с 30 % при стоманата, 42 % при кокса и 6 % при чугуна. Трендовете на емисиите на ПГ при производството на стомана се изменят много по- плавно от тези при производството на чугун, където емисиите варират твърде мащабно. Това се дължи на променливата конюнктура на световния пазар на метали.

В инвентаризацията за 2003 г. са дадени и потенциални емисии от HFCs, които са определени на основата на вноса на субстанции, съдържащи парниковите газове - HFC-23, HFC-32, HFC-125, HFC-134a, HFC–152а, HFC-143a и HFC-227ea. При определяне на сумарните емисии на ПГ потенциалните емисии не участват, за да се избегне двойното отчитане.


Copyright 2000-2021 © ИАОС