ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2003 год.

Глава 9 - Други (сектор 7 от CRF)

 


Този сектор в класификацията на IPCC е предназначен да представи всички източници на емисии на ПГ, които по една или друга причина не могат да бъдат причислени към предходните 6 сектора. Това позволява на всяка страна да отчете емисиите на ПГ от специфични за нея дейности и източници.

В инвентаризацията на България няма такива специфични източници, които да бъдат отчетени в този сектор.

Все пак тук е мястото за известен коментар на категорията “други”, която се използва на различни места в инвентаризацията.

Категорията “други” участва във всеки от секторите описани в предходните глави 2-8. Във всеки сектор тя обхваща източници на емисии, които са част от сектора но не могат да бъдат отнесени към съответните категории на този сектор.

Категорията “други” участва и като един от източниците на емисии в списъка от ключови и не -ключови източници изготвен съгласно изискванията на добрите практики. Специално за инвентаризация 2003 г. размерът на този източник е 78.46 Gg. В него са обединени емисиите на ПГ от всички малки източници, които не могат да се причислят към останалите 38 членове на този списък. Размерът на този източник за инвентаризацията на базовата година е по-голям и е 1890 Gg . С тази стойност се определя тренд, който придвижва този източник в челното шесто място от списъка с ключови източници определен с метод от тип Tier 1 с оценка на тренда. Очевидно неопределеността при този източник е голяма и неговото шесто място не се основава на реална физическа тежест и значимост.

В България има източници на емисии на ПГ, които не са обхванати от инвентаризацията и би следвало за в бъдеще да се проведат изследвания за реална оценка на техният размер и влияние върху общите емисии на ПГ в страната. Такива източници са:

• горски пожари;
• употреба на свещи за различни цели;
• очистване на питейна вода;
• емисии на газове от складове за храни;

Copyright 2000-2021 © ИАОС