ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2004 год.

Глава 1 - Въведение
1.1 Справочна информация за инвентаризациите и изменението на климата
1.2 Описание на институционалните рамки за подготовка на инвентаризациите
1.4 Кратко описание на методиките и източниците на информация
1.5 Кратко описание на ключовите източници на емисии на ПГ
1.6 Информация за плана по контрол и оценка на качеството
1.7 Обща оценка на неточността
1.8 Обща оценка на пълнотата на инвентаризацията

1.3 Кратко описание на процеса на изготвяне на инвентаризацията

  Инвентаризацията на ПГ представлява процес, който се характеризира със следните основни дейности: • Събиране, обработка и оценка на изходни данни за потребените горива, материали и други източници на емисии на ПГ;
• Избор и прилагане на емисионни фактори, с които се пресмятат емисиите на ПГ;
• Определяне на основните (ключови) източници на емисии на ПГ и оценка на неточността на резултатите.

Като цяло инвентаризацията е една отворена система, която може да бъде разширявана, подобрявана и модифицирана съобразно специфичните за страната условия като: вид, състав и параметри на използваните горива, вид и сложност на използваните технологии, национална статистическа практика и др.

При всяка ежегодна инвентаризация настъпват определени промени, които се отразяват на посочените по-горе основни дейности. Важен етап от инвентаризацията е процеса на трансформация на данните във вид удобен за таблиците в CRF формата. При него се провежда агрегиране на горивата по тип (твърди, течни и газообразни) и се добавят данни за параметри и показатели характеризиращи системите за пренос на нефт и природен газ, добивът на мляко от селскостопанските животни, консумацията на протеини от населението, видовете системи за обработка на оборския тор и др. Изброените дейности са част от допълнителните данни, които се попълват в CRF таблиците.

Организацията и управлението на процеса на инвентаризация в България би трябвало да получат силен тласък и значително подобрение след въвеждане на Националната система за оценка на антропогенните емисии на ПГ. Тази система е в етап на предварително проучване, което ще стартира в средата на 2006 г.

Copyright 2000-2021 © ИАОС