ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2004 год.

Глава 4. Индустриални процеси
4.1 Общо описание на сектора
4.2 Минерални продукти
4.3 Химическа индустрия

4.5 Производство на халокарбони и SF6

  В България не се произвеждат F- газове.

4.6 Консумация на халокарбони и SF6

  4.6.1 Описание на източника

В този източник на емисии са включени фактическите (актуалните) емисии на F- газовете PFCs при производството на алуминий и случайните емисии на SF6 при функционирането на високоволтовите електрически съоръжения, в които като изолатор служи този газ. Общата емисия от този източник през 2004 г. е в размер на 36.86 Gg CO2-екв. Нивото на емисиите през 2004 г. е по-високо от предходната година с 58.8%. Това се дължи главно на нарасналото производство на алуминий.


4.6.2 Методология

При определянето на случайните емисии на SF6 от електрическите съоръжения се приема предложения от Ръководството по “добри” практики емисионен фактор.

В НСИ няма данни за фактическата консумация на HFCs според класификацията дадена в Ръководството на IPCC, а именно вложените газове при производство на хладилно оборудване, пенообразователи, пожарогасители, аерозоли, разтворители и други приложения (обработка на тютюн, производство на лепила, мастила, бои и др.).

Емисиите на PFCs при производството на алуминий се определят с предложените в Ръководството на IPCC емисионни фактори.


4.6.3 Преизчисляване на източници

За целите на инвентаризацията на ПГ бяха събрани допълнителни данни от всички предприятия в страната, които използват електрически комутационни апарати напълнени с SF6. По този начин беше обновена съществуващата информация и бяха преизчислени случайните емисии на SF6 при експлоатацията на този вид апарати.

4.7 Други индустриални процеси

  4.7.1 Описание на източника

В този източник са включени емисиите на CO2 от производството на стъкло, феросплави, алуминий и от десулфуризация. През 2004 г. емисиите са в размер на 97.5 Gg. Те нарастват с 16.3% спрямо 2003 г. заради увеличените емисии от процеса десулфуризация в централите на комплекса Марица изток. Последните са над 63% от емисиите на източника.

През 2004 г. емисиите на CO2 от производството на феросплави и алуминий са значително по-високи от предходната година основно заради ръстът на производството на алуминия с повече от 60%. Емисиите от производство на стъкло също растат с 68.4% поради усвояване на нови мощности в този отрасъл. Сравнително големите колебания на емисиите на този източник отразяват направените големи инвестиции в посочените отрасли с цел модернизация и увеличаване на производствените мощности.

4.7.2 Методология

Данните за произведените количества от този източник са дадени от НСИ, а емисионните фактори са приети според Ръководството на IPCC.

4.7.3 Неточност и еднородност на времевите редове

Неточността на емисиите на CO2 от този източник се оценява на 21 %.


Copyright 2000-2021 © ИАОС