ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2004 год.

Глава 8 - Отпадъци

 
8.1 Общо описание
8.2 Депониране на твърди отпадъци


8.3 Третиране на отпадни води


8.3.1 Описание на източника

Вторият голям източник на СН4, в този сектор, е третирането на отпадните води. Този източник заема трето място измежду всички източници на метан в инвентаризацията на България.

Емисиите на N2O от третиране на отпадни води са не- ключов източник.

Като самостоятелни групи се разглеждат : третирането на индустриалните отпадни води и третирането на отпадни води от домакинствата и обществените сгради.

Третирането на отпадните води е източник на емисии на СН4 само ако се провежда при анаеробни условия. Обикновено условията за анаеробно и аеробно третиране се съчетават, което се отразява с въвеждането на корекционен фактор.

Третирането на утайките от отпадни води също се отнася към този източник на СН4. Тъй като в последните три години количествата на утайките не са обект на статистическа отчетност е прието, че 5 % от общия масов поток на отпадните води се отделя като утайки.

8.3.2 Методика

Определянето на емисиите на СН4 се провежда по стандартния метод, предложен от Ръководството на IPCC. Този метод включва следните етапи: 1. Определяне на общото органично съдържание на отпадните води и утайки в зависимост от системите на третиране;
2. Оценка на емисионните фактори за всяка система на третиране;
3. Изчисляване на емисиите на СН4 посредством умножаване на общото органично съдържание по емисионните фактори за всяка система на третиране

В случаите на третиране на индустриални отпадни води и утайки и на отпадни води и утайки от домакинствата се използват входни данни с различна степен на агрегираност и точност.

Данните за домакинствата са с по-висока степен на неопределеност, защото се използват осреднени параметри на глава от населението.

За индустриалните отпадни води се води статистика по видове промишлености, което позволява да се отчита различното органично разградимо съдържание в съответната промишленост. По този начин се повишава точността на определените емисии на метан.

Използването на метод от тип Tier 1 за този ключов източник не отговаря на изискванията на добрите практики. Това означава, че би следвало да се прилага метод от по-висок порядък, което за сега е невъзможно в България. Причината за това е липсата на достатъчно качествени данни за необходимите параметри както и методика за тяхното определяне и използване.

8.3.3 Неточност и еднородност на времевите редове

Неточността при оценка на емисиите от този източник се оценява на 85 %.

В Таблица 8.3 са дадени количествата отпадни води и делът на третираните отпадни води за отделните години на инвентаризациите в България.

Емисиите на СН4 от третирането на отпадни води през 2004 г., изразени в CO2-екв., са в размер на 1233 Gg или 2% от сумарните емисии на ПГ. В тези количества преобладават емисиите на CН4 от индустриални отпадни води, които за 2004 г. са 85% от общите емисии на CН4 от отпадни води.

Анализът на тренда на индустриалните отпадни води сочи една устойчива тенденция на намаляване, която през 2002 г. достига своя минимум. През 2003 г. обаче има рязък скок спрямо предходната година – увеличение с близо три пъти. Обяснението за това е решението на Министерството на околната среда и водите за изпускане на няколко крупни хвостохранилища в страната. Това високо ниво на емисиите от отпадни води се запазва и през 2004 г. поради същата причина.

В резултат на консумацията на храни от населението се получават отпадни води, които съдържат азот, който под формата на N2O се емитира в атмосферата. Емисиите на N2O през 2004 г., изразени в CO2-екв. са в размер на 150 Gg. Намалението спрямо 2003 г. е минимално – 0.63%. То отразява намалението на населението, което е от същия порядък- 0.51%.Може да се каже, че на практика консумацията на протеини от населението през последните две години не се изменя съществено, но и не нараства.


8.4 Изгаряне на отпадъци

В България не се изгарят твърди отпадъци за добив на енергия.

Съществуват само периодични актове на изгаряне на вредни и опасни отпадъци, за които не се определят емисии на ПГ.

Copyright 2000-2021 © ИАОС