ExEA ExEA EEA

Национален доклад по инвентаризация на парниковите газове за България през 2004 год.

Заключение

В настоящето Представяне 2006 на инвентаризациите на емисиите на ПГ са включени емисиите на основните ПГ и ПГ- прекурсори както и емисии на SОx за 2004 г. При изготвянето на инвентаризацията за 2004 г. са отчетени, доколкото е възможно, изискванията на “добрите” практики и са коригирани данни за параметри и емисионни фактори в сравнение с предходните инвентаризации.

Преизчислени са емисиите за периода 1988, 1990-2003 г. Резултатите от тези преизчисления показват изменение на общите емисии на страната в диапазона от -5 до -2% спрямо предходното докладване от 2005 г. При това емисиите за базисната година са намалели с 4%, а емисиите през последните 4 години са се увеличили със средно около 5% след 2000 г.

Проведен е преглед и задълбочен анализ на основните източници на емисии на ПГ. Направени са различни сравнения за количествата емисии през 2004 г., които отразяват състоянието на икономиката на страната и потреблението на горива и енергия в бита и в други непроизводствени отрасли.

Емисиите на ПГ в енергийния сектор са изчислени с прилагането на Референтния и Секторния подходи. Резултатите по тези два подхода показват разлика за 2004 г. от 0.52%. Трендовете на емисиите на ПГ за периода 1988, 1990–2003 г. са представени в CO2– екв. с оглед анализ на измененията на емисиите на ПГ, както по сектори, така и общо за страната.

Проведен е анализ на неточността на инвентаризацията на ПГ. Следвана е методиката на Ръководството по “добри” практики, като необходимите за целта неточности на източниците на емисии и на емисионните фактори са определени на основата на експертни оценки дадени в това Ръководство. При това данните са съобразени, където е възможно, с българските условия, а също така и с предложените типови данни за някои основни процеси и дейности. Някои неточности на емисионните фактори са завишени съгласно препоръките на международни експерти.

Проведен е анализ на ключовите източници на емисии с прилагането на методите от тип Tier 1 и Tier 2 съгласно Ръководството по “добри” практики.

Комплектувани са всички CRF таблици за инвентаризациите на България в съответствие с изискванията на Секретариата на РКОНИК.

Copyright 2000-2021 © ИАОС