ExEA MoEW EEA

Лични средства

Европейска седмица на мобилността 16 – 22 септември

Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ на Европейската комисия се провежда всяка година в периода 16-22 септември и е насочена основно да насърчи европейските общини да въвеждат и подпомагат устойчивия транспорт и начини на придвижване. За 2019 година темата на кампанията е „Безопасно ходене и колоездене и ще се проведе под мотото „Върви с нас!“.  В кампанията могат да се включат общини, училища, НПО, бизнес организации и всеки, който иска да покаже как промотира устойчивото придвижване.

Как може да участвате:

Полезни материали:

 

Наградата за “Планиране на устойчива градска мобилност” (SUMP)

Наградата на Европейската комисия за устойчиво планиране на градската мобилност стартира през 2012 г. Целта на наградата е да насърчи приемането на планове за устойчива градска мобилност от местните власти в цяла Европа и да възнагради забележителните постижения в тематичната приоритетна област на всяка година.

Наградата SUMP е отделна от наградата на ЕВРОПЕЙСКАСЕДМИЦАНАМОБИЛНОСТТА - Наградите на ЕВРОПЕЙСКАСЕДМИЦАНАМОБИЛНОСТТА се дават на общините за дейности, проведени между 16-22 септември, докато наградата SUMP признава местните и регионалните власти за отлични постижения в планирането на устойчивата градска мобилност.

Регистрацията за 8-мата награда SUMP е отворена до 31 октомври 2019 г.!

Предистория

2000 г. - инициативата Ден без автомобили стартира като европейска инициатива, която дава на градовете възможност да покажат своята ангажираност с проблемите, свързани с опазването на околната среда. 

2002 г. - след успеха на Деня без автомобили започва всяка година  провеждането на ЕВРОПЕЙСКАСЕДМИЦАНАМОБИЛНОСТТА – от 16 до 22 септември. Повече от 400 общини от 23 страни са участвали в първото издание на инициативата. Популярността й расте с всяка изминала година и тя се радва на висока обществена подкрепа. 

2016 г. - общият брой на участващите общини е рекорден – 2427 за целия свят!

2017 г. – за първи път е добавена втора категория за наградата на ЕВРОПЕЙСКАСЕДМИЦАНАМОБИЛНОСТТА, в която да бъдат отличавани постиженията в областта на устойчивата мобилност на по-малките градове в Европа. Първият носител е стана гръцкото градче Игуменица, град в Гърция.Copyright 2000-2017 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Сайтът е посетен 76 387 пъти през януари 2017 г. Дизайн и изработка: ИАОС