ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

На 22 април над половин милиард души отбелязват Международния ден на Земята

От 1990 г. празникът е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Публикувано на 22-04-2015 г.

С  Международния ден на Земята се стремим към създаването на широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. Тазгодишното мото на този ден е "Време е да дадем пример", обвързано с лицето на климатичните промени.  Идеята е за пореден път да се фокусираме върху оценката на всички богатства, които ни предоставя нашата планета и да помислим какво получаваме от нея като блага и какво отнемаме от нейните екосистеми. 

Денят на Земята се чества над четири десетилетия, а от няколко години официално е включен в календара на ООН. Смята се и за рожден ден на съвременните екологични движения. Първият такъв ден е отбелязан в Сан Франциско и още няколко града в САЩ през 1970 г., за да се привлече внимание към екологичните проблеми на планетата и да се демонстрира политическа подкрепа за справянето с тях. България се включва в отбелязването му през 1993 година. На 22 април 1992 г. Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята.

Освен в организирани събития, всеки може да помисли за начини как в своето ежедневие може да намали въглеродния си отпечатък. От официалния сайт на празника на Земята пък призовават да направим снимка сами на себе си като част от решението на глобалното затопляне и да я качим на стената "The Face of Climate Change". Подробна информация можете на намерите в официалния сайт за Деня на Земята -http://www.earthday.org/.


 



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС