ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

България е сред финалистите за наградата на ЕК „Натура 2000“ - можете да гласувате за своя фаворит

Европейската комисия обяви 21 финалисти от шестото издание на европейската награда „Натура 2000“ за 2022 година

Публикувано на 06-04-2022 г.

Европейската комисия обяви 21 финалисти от шестото издание на европейската награда „Натура 2000“ за 2022 година. Избраните финалисти са от Австрия, България, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Литва, Португалия, Словения и Испания. Включени са и няколко трансгранични инициативи с партньори от Кипър и Хърватия.

България е класирана и присъства с 4 кандидатури, като едната е съвместна с Гърция и Кипър.

Можете да направите Вашия избор и да гласувате онлайн за своя фаворит на адрес: https://ec.europa.eu/environment/natura-2000-award/current-edition_en до 27 април 2022 г. На интернет страницата на инициативата ще намерите и специално разработена карта, която посочва местонахождението на отделните финалисти. Можете да прочетете подробно за извършените природозащитни дейности и да разгледате техни снимки и видеоклипове. 

Наградата на европейските граждани ще бъде присъдена на финалиста, който е получил най-голям брой гласове от общественото гласуване. Финалистите ще бъдат оценени и от експертно жури, което ще избере петте победители в отделните категории – „Опазване на сушата“, „Опазване на морето“, „Комуникация“, „Социално-икономически ползи“ и „Трансгранично сътрудничество“.

Шестимата победители ще бъдат обявени на специална церемония на 18 май 2022 г. в Брюксел.

Министерството на околната среда и водите припомня, че наградата „Натура 2000“ отличава водещи постижения в опазването на природата, свързани с мрежата от защитените зони „Натура 2000“ в Европейския съюз. 

 



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС