ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

ИАОС се включва в кампанията „Европейската седмица на мобилността“ и „Европейски ден без автомобили“ 2014 чрез съвместна инициатива със Столична община

През тази година Европейската седмица на мобилността се провежда под надслов: "Нашите улици, нашият избор“.

Публикувано на 18-09-2014 г.

В периода 19 - 20 и 22 - 23 септември, на столичния площад „Княз Александър Първи“, мобилна станция на ИАОС ще извърши 24 часови измервания на основните замърсители на въздуха – фини прахови частици, серен диоксид, озон, въглероден оксид и метеорологични параметри. Данните от измерванията ще бъдат публикувани на електронните страници на Агенцията и Столична община. Целта е да покажем каква промяна в качеството на въздуха има, когато се ограничи автомобилния трафик в дадена градска зона.

Насърчаването на алтернативни форми на придвижване и екологичен публичен транспорт са едни от основните мерки, които могат чувствително да подобрят качеството на въздуха в българските градове.

Жителите на София ще могат да се информират за състоянието на въздуха, основните му замърсители и мерките за подобряване на неговото качество от информационни материали, които ИАОС ще разпространи съвместно със Столична община на касите на Центъра за градска мобилност и в ретро травая, който ще се движи oт 16 до 22 септември в подкрепа на кампанията.

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана с подкрепата на Европейската комисия. Целта е да окуражи местните власти в европейските страни да въведе и популяризира мерките за устойчив транспорт и да се призоват гражданите да се възползват от всички алтернативи на автомобила за придвижване.

Информационна брошура "Всяка глътка въздух"Copyright 2000-2017 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Сайтът е посетен 76 387 пъти през януари 2017 г. Дизайн и изработка: ИАОС