ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

ИАОС стартира кампания "Всяка глътка въздух"

Тя е фокусирана върху чистотата на въздуха и последиците от замърсяването му върху човешкото здраве и качество на живот. С нея Агенцията отбелязва Зелената седмица и Световния ден на околната среда - 5 юни.

Публикувано на 04-06-2014 г.

Кампанията се провежда с подкрепата на Столична община, ще продължи с различни инициативи до края на 2014 година и има за цел да запознае широката общественост със здравния и социален ефект от замърсяването на въздуха, както и да популяризира  данни и тенденции за състоянието му, обобщени в Националния доклад на ИАОС за състоянието на околната среда на Р България - 2012 година.

От 5 юни, на територията на софийското метро ще се  разпространява брошура,  която ще информира гражданите за основните замърсители на въздуха и техните източници, ефектът от замърсяването върху човешкото здраве, факти за качеството на въздуха в България и какво е необходимо да се направи за неговото подобряване. 

Кампанията предвижда провеждането и на тематични екоуроци в столични училища, предоставянето на екологична литература на училищните библиотеки и екоклубове, както и разпространяването на информационни материали сред учениците.

Първите екоуроци вече са факт. На 3 юни 2014 г., в столичното 74 СОУ „Гоце Делчев“ — член на Националният ученически екопарламент, пред ученици от 9 и 10 клас бяха направени интерактивни презентации свързани със състоянието и опазването на водните ресурси в България, биоразнообразието и чистотата на въздуха. На всички участници бяха раздадени тематични информационни пакети подготвени от Агенцията. 

Информационна брошура "Всяка глътка въздух"Copyright 2000-2017 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Сайтът е посетен 76 387 пъти през януари 2017 г. Дизайн и изработка: ИАОС