ExEA MoEW EEA

Новини

Лични средства

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ Ваня Григорова ще проведе пресконференция, на която ще представи Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2011 г.

Публикувано на 26-04-2013 г.

29.04.2013, 11:00 часа, сградата на МОСВ на ул. „Уилям Гладстон” 67, зала Партер

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ Ваня Григорова и Министър Юлиян Попов ще проведат пресконференция, на която ще бъде представен Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2011 г.

Пресконференцията ще се проведе на 29 април 2013 г., понеделник, от 11:00 часа в сградата на МОСВ на ул. „Уилям Гладстон” 67, зала Партер. На нея ще бъде представен Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2011 г. Документът беше приет на редовно заседание на Министерския съвет на 24 април 2013г..

Националният годишен доклад е предназначен да информира обществеността и държавните институции за състоянието и рисковете за околната среда и природните ресурси, както и за ефективността и целесъобразността на провежданата природозащитна политика. Той е структуриран на основата на екологични индикатори и методологии, прилагани в оценъчните доклади на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), в резултат на което ясно идентифицира тенденциите за състоянието на околната среда в страната. Докладът формулира въпросите, свързани с взаимодействието между обществото и околната среда, и представя информация за околната среда в България, съпоставима с оценките на общоевропейско ниво. Разделен в 16-сет раздела, той обхваща основни екологични направления и формулира „ключови въпроси” от обществен интерес. В него са описани и използваните индикатори и методологии за оценка, източниците на информация и референтните документи, чрез които се търсят отговорите на формулираните въпроси. Оценката на индикаторите е направена по времеви периоди и са изведени тенденции и заключения, които формират „ключови послания” по съответните екологични теми. С оглед по-добра достъпност и по-лесно възприемане, анализите са придружени с множество фигури, диаграми, графики и карти. Ключовите послания са подсилени със символика, отразяваща тенденциите в екологичните процеси: положителни ; отрицателни и без промяна .Основната работа по изготвяне на доклада е извършена от Изпълнителната агенция по околна среда и Министерството на околната среда и водите, на базата на обобщена информация от междуведомствена група с представители на МИЕТ, МТИТС, МЗХ, МЗ, МРРБ, НСИ и НИМХ. Пълният текст на доклада е публикуван на интернет страницата на Изпълнителната агенция по околна среда: http://eea.government.bg/bg/soer/2011

Пресцентър ИАОС, 26 април 2013 г.

Обратно в новини



Copyright 2000-2021 © Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС)

Дизайн и изработка: ИАОС