ExEA ExEA EEA

Новини


25.01.2010 г.

Информация за калибриране на двете OPSIS-системи, разположени северозападно от град Стара Загора

Във връзка със зачестилите запитвания за калибриране на двете стационарни OPSIS-системи за контрол на въздуха, разположени северозападно от град Стара Загора, РИОСВ-Стара Загора информира, че последната проверка на достоверността на работата на анализаторите е извършена от оторизираната фирма-„Лаб консулт” София. На 25 септември 2009 г. е осъществено калибриране на автоматичната станция в село Остра могила, общ.Стара Загора, а на 19 ноември 2009 г. - на тази в село Ръжена, общ. Казанлък.

Фирма „Лаб консулт” София осигурява сервизна поддръжка и калибриране на OPSIS-системи, в обхвата на Регионална лаборатория- Стара Загора, регулярно, по предварителен график. На място, специалистите на фирмата, са извършили проверки и почиствания на отделните елементи, калибриране на анализаторите за всички измервани параметри: серен диоксид, азотен диоксид, азотни оксиди, хлор, фосген, хлороводород и циановодород.

Двете OPSIS-системи са разположени в селата, северозападно от град Стара Загора за измерване качеството на въздуха. Със Заповед на министъра на околната среда от 02 април 2007 г. комисия от специалисти-представители на Изпълнителна агенция по околна среда, на 12 април 2007 г. извърши окончателно приемане на доставка, монтиране и привеждането в действие на автоматичните пунктове в селата Ръжена и Остра могила. До края на 2007 г. двете автоматични станции работят в тестови режим, включително профилактика на отделни сензори, настройки на трасетата за оптимизиране на работата им и от 01.01.2008 г. станциите са включени в Националната автоматизирана система за екологичен мониторинг.

Copyright 2000-2021 © ИАОС