ExEA ExEA EEA

Новини


04.02.2010г.

Получен е сигнал за замърсяване на р. Блато в района на с. Требич

На 04.02.2010 г. в 13:30 часа е получен сигнал от РИОСВ – София за замърсяване на р. Блато. Екип на РЛ – София съвместно с екип на РИОСВ - София извърши проверка на посоченото място. От направеният оглед се установи, че реката тече с тъмно син цвят.

Екипите извършиха проверка срещу течението на реката и установиха, че на моста в с. Мрамор водата също е синя. При проверката в гр. Костинброд се оказа , че от градския колектор на града изтичат големи количества синя вода в р.Блато. В този канал заустват регламентирано отпадъчните води на фирма „Санитекс Пейпър Продукт” ЕООД, които са причина за синьото оцветяване на реката. Оказа се, че фирмата изпуска и нерегламентирано отпадъчни води с дебит 10 л/сек през съществуващ колектор на съседна фирма.

Проверката на фирма „Санитекс Пейпър Продукт” ЕООД, гр. Костинброд установи, че вследствие на авария, за която не е уведомена РИОСВ, в р. Блато се изпускат през двата колектора замърсени отпадъчни води, оцветени в синьо.

Взети са водни проби за физикохимичен анализ от р. Блато при с. Требич и от съществуващ колектор, заустващ в р. Блато. На място е извършен експресен анализ и са измерени следните показатели:.

рН – 8,02
О2 -10,91 mg/l, to – 3.1
% наситеност - 76.4 %
електропроводимост - 684 µs/sm
      рН – 7,58
О2 – 0.94 mg/l , to – 12.6
% наситеност - 4.9 %
електропроводимост – 839 µs/sm

Пробите са предадени за анализ по показатели неразтворени вещества, БПК5 и ХПК на Лаборатория „Качество на водите” към Главна Дирекция „ЛАД” към ИАОС.
Резултатите от направените анализи ще бъдат предоставени на Регионална инспекция по околна среда и води - София за предприемане на необходимите мерки.

Copyright 2000-2021 © ИАОС