ExEA ExEA EEA

Новини


23.02.2010 г.

Създава се специализирана лаборатория за анализ на ГМО в околната среда

Към Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ е оборудвана специализирана лаборатория за анализ на генетично модифицирани организми, която ще функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда.
Лабораторията разполага с три отделни работни помещения. Закупена е съвременна апаратура за извършване на анализите:

1. Автоматизирана система за пробоподготовка включваща всички аспекти на обработката на течни проби: пренареждане на плаки, геномно ДНК пречистване, настройка на параметрите на PCR реакцията, плазмидно пречистване. Използване на вакуумна и магнитна сепарационна технологии за пречистване на нуклеинови киселини.
2. Четири-блоков апарат за класически PCR анализ.
3. Апарат за количествен PCR анализ в реално време -автоматизирана система за директен количествен анализ и детекция на флуоресцентно белязани нуклеинови киселини чрез PCR в реално време, без друга обработка на пробата след приключване на реакцията.
4. Автоматизирана система за генетичен анализ - напълно автоматизирана система за генетичен анализ чрез използване на метода на капилярна електрофореза, технология на капилярна арей и PCR флуоресцентен метод.

За осъществяване на ефективен контрол при освобождаване на ГМО в околна среда лабораторията ще извършва следните анализи: 1. Качествен анализ за определяне наличие на генетично изменена ДНК в проби от околна среда.
2. Количествен анализ за определяне процента на генетично изменена ДНК сравнено към обща ДНК в дадена проба.
3. Секвениране и доказване на генетично изменена ДНК.

Потенциална възможност на специализираната лаборатория е извършването на генетични изследвания, свързани с биоразнообразието на популациите.
Очаква се лабораторията да бъде открита след сертифицирането й.
Съгласно Закона за генетично модифицираните организми в Република България, Министърът на околната среда и водите осъществява контрол върху освобождаването на ГМО в околната среда, с оглед нейното опазване.

Copyright 2000-2021 © ИАОС