ExEA ExEA EEA

Новини


12.04.2010 г.

Провежда се пролетен мониторинг на кафява мечка към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие /НСМБР/

В периода 12-16 април 2010 г. ще се проведе вторият национален мониторинг на кафява мечка /Ursus arctos L./ в България.

Мониторинът се извършва във връзка с прилагане Плана за действие на кафявата мечка и дейностите към НСМБР.

Ще се посетят най-представителните територии на вида- националните паркове „Рила”, „Пирин” и „Централен Балкан”; природните паркове „Рилски манастир”, „Витоша” и „Българка”; Западни Родопи и спадащите към тях държавни, горски и ловни стопанства към Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/.

В мониторинга ще вземат участие експерти от Изпълнителна агенция по околна среда; Дирекция „Национална служба за защита на природата” към Министерство на околната среда и водите; РИОСВ- София, Перник, Благоевград, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Велико Търново; структурите на ИАГ и представители на неправителствената организация „Сдружение за дива природа БАЛКАНИ”.

Целта е да се установи тенденцията в разпространението и числеността на кафявата мечка в България. Получената информация ще спомогне да бъде извършена оценка за състоянието на популацията на вида.

Изпълнителната агенция по околна среда е координатор на дейностите към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие в България.

Copyright 2000-2021 © ИАОС