ExEA ExEA EEA

Новини


12.04.2010 г.

Няма влошаване на радиационните показатели на околната среда в Кюстендил

Във връзка с постъпил сигнал от кмета на Община Кюстендил за наличие на изотопи с радиоактивност в материалите, използвани за запълване на изкопите при подмяна на канализацията в град Кюстендил, експерти от Изпълнителна агенция по околна среда извършиха необходимите радиометрични измервания в реални условия на територията на града. Проведен е и последващ лабораторен радиологичен анализ на взетите проби.

Получените резултати от проведените измервания в районите на обекти от реконструкцията на ВиК мрежата на територията на гр. Кюстендил и от лабораторните анализи на взетите проби през периода 31 март -12 април 2010г. дават основание да се направи следното заключение за радиационното състояние на използваните инертни материали и на атмосферния въздух в града:

Съдържанията на радионуклиди в проби от използваните инертните материали, изразени чрез „индекса на специфичната активност”, са значително под нормативно установените, съгласно Наредба №25 от 2005 г. на Министерство на здравеопазването стойности за строителни материали, прилагани за изграждане на транспортна и инженерно-техническа инфраструктура в границите на населено място.

Дейностите по реконструкция на ВиК мрежата на гр. Кюстендил не са предизвикали влошаване на радиологичния статус на атмосферния въздух на територията на града:

  • Радиационният гама фон (мощността на еквивалентната доза във въздух) е в границите от 0,13 до 0,16 µSv/h и не се отличава от характерните за този район естествени фонови стойности;
  • Съдържанието (специфичните обемни активности) на естествени и техногенни радионуклиди в атмосферен въздух (в аерозолни проби) е значително под нормативно установените, съгласно Наредба за основни норми за радиационна защита, ПМС №190 от 30.07.2004 г., обн., ДВ, бр. 73 от 20.08.2004 г. (ОНРЗ-2004) граници на средногодишните обемни активности във въздух (ГСГОАВ).

Сигналът е подаден след изявление за информационна агенция „Кубер прес” на председателя на екологично сдружение „Клуб Авангард”- град Кюстендил за наличие на изотопи на радиоактивност в материалите използвани за запълване на изкопите при подмяна на канализацията в града.

След аварията в Чернобилската АЕЦ през 1986г., българското общество е особено чувствително по темата „радиоактивпност”. Това се дължи в значителна степен на обстоятелството, че човешките сетивни органи не могат да установят наличието на повишена радиоактивност. За целта се използват сложни преносими и лабораторни технически средства за измерване, изискващи определена квалификация на персонала.

Ето защо получаването и тиражирането на непроверена информация за възможно наличие на повишена радиоактивност е изключително вредно и създава ненужно напрежение в обществото.

Всички служители на Изпълнителна агенция по околна среда при Министерство на околната среда и водите, работещи в областта на радиационния мониторинг на околната среда винаги, когато това е необходимо са на разположение за предварителна проверка и обсъждане на появили се съмнения за наличие на повишена радиоактивност в околната среда, преди такива съмнения да бъдат публично оповестени.

Считаме, че такъв подход е правилен и ще предотврати ненужно прахосване на обществена енергия и обществени средства.

Copyright 2000-2021 © ИАОС