ExEA ExEA EEA

Новини


28.05.2010 г.

Изпълнителната агенция по околна среда ще бъде домакин на междинна среща по проект финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия


Изпълнителната агенция по околна среда ще бъде домакин на среща със заинтересовани страни за представяне на междинни резултати по проект: LIFE07 ENV/DE/000218 Бъдещо развитие и изграждане на единна мониторингова система за горите на ниво ЕС "FutMon”, финансиран от Програма LIFE+ на Европейската комисия.

На срещата са поканени експерти от Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите към Министерство на земеделието и горите; Дирекциите на националните паркове; Дирекциите на природните паркове; Институт по гората към БАН; Лесотехнически университет; Биологически факултет при СУ „Св. Климент Охридски”; Неправителствени природозащитни организации.

Главната цел на проекта е създаване на Пан- Европейска система за мониторинг на горите, която да осигури широка основа на информация, свързана с провеждане на политиката за управление на горските ресурси на Европейския съюз.

Дейностите са насочени към осигуряване на научна информация по отношение на качествените и количествени характеристики на горските ресурси в страните, съгласно изискванията на Регулацията №614/2007 (LIFE+), посредством изградените мрежи за мониторинг на горските екосистеми на ниво I и ниво II на Международна кооперативна програма “ГОРИ” и инвентаризацията в горите.

След изтичане срока на действие на Регулация 2152/2003 (Forest Focus) на Европейския парламент и на Съвета, в края на 2006 година, подкрепата на дейностите по Мониторинга в областта на околната среда премина под действието на финансовия инструмент Life+. Решение /13207/06/ на Европейския съвет предвижда създаване на единна Европейска система за мониторинг на горите за страните – членки на общността. Едно от намеренията е стартирането на дейности по осигуряване на необходимата информация за провеждане на устойчиво управление на горските ресурси на базата на възприетите критерии и индикатори от 4-та Министерска конференция за защита на горите в Европа. В изпълнение на това, информационната база за състоянието на горите ще бъде разширена като ще обхваща и данни, необходими за обслужването на Конвенцията за биоразнообразието и Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

Предвид изпълнението на новите ангажименти и нарасналата необходимост от допълнителна информация, стратегията на Международна кооперативна програма “Гори”–ИКЕ/ООН/2007-2015г./ предвижда развитие на съществуващата мрежа за широкомащабен и интензивен мониторинг, чрез интегриране с мрежата за инвентаризацията на горите.

Copyright 2000-2021 © ИАОС