ExEA ExEA EEA

Новини


03.06.2010 г.

В Изпълнителната агенция по околна среда се проведе среща по проект: Бъдещо развитие и изграждане на единна мониторингова система за горите на ниво ЕС "FutMon”


В Изпълнителната агенция по околна среда се проведе междинна среща по проект: Бъдещо развитие и изграждане на единна мониторингова система за горите на ниво ЕС "FutMon”, финансиран от Програма LIFE+ на Европейската комисия и Министерство на околната среда и водите.

Участваха експерти от Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите към Министерство на земеделието и горите; Дирекциите на националните паркове; Дирекциите на природните паркове; Институт по гората към БАН; Лесотехнически университет; Биологически факултет при СУ „Св. Климент Охридски”.

По време на срещата са представени основните видове дейности; методики, по които ще се извършват анализите; показателите, които се анализират и оценяват; резултатите от извършените до момента дейности. Направена бе оценка за напредъка по проекта.

Очакваната оценка на растителното биоразнообразие в горите ще бъде използвана от Министерство на околната среда и водите. Направено е предложение към тази оценка да бъде включена допълнителна информация за природозащитния статус на видовете, ендемизъм и др.

На срещата са очертани насоки за бъдещата работа по проекта.

Основната цел на проекта е създаване на Пан – Европейска система за мониторинг на горите, която да осигури широка основа за информация, свързана с провеждане на политиката за управление на горските ресурси на Европейския съюз, съгласно международните изисквания поставени в Ключова дейност 8 на Плана за действие по горите (COM 2006 final).

Повече информция

Copyright 2000-2021 © ИАОС