ExEA ExEA EEA

Новини


03.06.2010 г.

Драстично ще се увеличат глобите за фирми, които не спазват новите изисквания на Закона за управление на отпадъците


Драстично ще се увеличат глобите за фирми, които не спазват регламентираните условия за извършване на дейности с продукти след употребата, на които се получават масово разпространени отпадъци. Това гласят промените в Закона за управление на отпадъците, който бе обнародван в бр.41 на ДВ, на 1 юни 2010г.

С глоба между 3 000 и 10 000 лева да се наказват еднолични търговци и юридически лица, които:

- пускат на пазара батерии и акумулатори и не предприемат мерки за осигуряване на тяхното разделно събиране и третиране, както и на търговците, които продават портативни батерии и акумулатори, но не предоставят място за изхвърлянето им на територията, където се извършва продажбата. Същата санкция ще се прилага и за изхвърлянето им в съдове за битови отпадъци. При повторно нарушение ще бъде налагана санкция в размер от 6 000 до 20 000лв.
- предават или изхвърлят излезли от употреба моторни превозни средства на места, които не са предназначени за тази цел и/или извършват дейности по събиране им и третиране им без да притежават съответното разрешително.
- съхраняват или изхвърлят отработени масла и отпадъчни нефтопродукти така, че да замърсяват почвата, както и при изгаряне на отработени масла по начин, който да доведе до превишаване на установените норми за допустими емисии на вредни вещества във въздуха. Същата санкция се прилага и ако се изхвърлят отработени масла и отпадъчни нефтопродукти в съдове за събиране на битови отпадъци, както и при смесване на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти с горива, охлаждащи течности, спирачна течност и разтворители
- не предвидят и не предоставят на територията, на която извършват продажба на електрическо и електронно оборудване, място за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, образувано в бита, както и ако поставят излязло от употреба електрическо и електронно оборудване в съдове за битови отпадъци или ги смесват с други отпадъци
- използват утайки от пречистването на отпадъчни води за нуждите на земеделието, когато утайката представлява опасен отпадък или концентрацията на един или повече тежки метали и арсен в почвата или утайката надвишава максимално допустимата концентрация.

С изменението на Закона се въвежда механизъм за осъществяване на контрол по Регламент (ЕО) № 1013/2006 на европейския парламент и на Съвета от 14.06.2006г., относно превози на отпадъци в рамките на Европейската общност със или без транзит през трети страни, вносът в Общността от трети страни, износът от Общността към трети страни, както и транзитът през Общността от и към трети страни.

Лицата, които пускат на пазара електрическо и електронно оборудване и батерии и акумулатори, са задължени да се регистрират в публичен регистър, в съответствие с Директиви 2002/96/ЕС и 2006/66/ЕО

Законът регламентира още постигане на пълно съответствие с Директива 2000/76/ЕС за изгаряне на отпадъци

С направените промени се облекчава разрешителният режим за лицата, които извършват дейности по временно съхраняване на отпадъци на мястото на образуването им, както и за лицата, които транспортират отпадъци с цел да се облекчи административната тежест на бизнеса

Забранява се създалата се практика на площадките за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали да се събират нерегламентирано и отпадъците от електрическото оборудване, и излезлите от употреба батерии и акумулатори.

Собствениците на депо трябва да осигурят средства за неговото закриване и наблюдение за период от 30 години след закриването, както и за изграждането на нови съоръжения за предварително третиране, рециклиране и оползотворяване. Въвежда се такса количество на депонирания отпадък.

Определят се правила и задължения на общините, обединени в регионални сдружения за управление на отпадъците на регионален принцип. Прецизират се задълженията и отговорностите на кметовете на общини за управлението на масово разпространените отпадъци, биоразградимите отпадъци и почистването на общинските пътища от тях.

По предложение на министъра на околната среда и водите в закона е предвидена възможност, когато депото е изградено с над 50% държавни средства до 10% от оставащия му капацитет да се ползва за нуждите на други райони, когато е налице обоснована и неотложна необходимост, свързана с постигане на целите на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците.

Copyright 2000-2021 © ИАОС