ExEA ExEA EEA

Новини


17.06.2010 г.

Получен е сигнал за замърсяване на река Банска Луда Яна


На 16.06.2010г., в Регионална лаборатория- Пазарджик е получен сигнал за замърсяване на река Банска Луда Яна от Директора на РИОСВ- Пазарджик.

Екип на Регионална лаборатория– Пазарджик съвместно с експерт на РИОСВ - Пазарджик извърши комплексна проверка на място. При направения оглед се установи наличие на умряла риба и мътен цвят на водите на реката.

Установен е и източникът на замърсяването - "Асарел Медет" АД – гр. Панагюрище. Според експертите причината е затлачена канавка с богати разтвори от окисния отвал на обекта. Част от тези замърсени води заедно с твърд отток са се влели в река Асарелска, оттам в река Банска Луда Яна и са причинили измирането на рибата.

Взети са водни проби за от река Банска Луда Яна до моста на с. Бъта, река Асарелска след отбивен тунел при водоем за богати разтвори на „Асарел Медет” АД и отпадъчни води от изхода на пречиствателна станция за рудични води (ПСРВ) на „Асарел Медет” АД, гр. Панагюрище. На място са измерени следните показатели: рН /активна реакция/, разтворен кислород, наситеност на кислород и електропроводимост.

В Регионална лаборатория- Пазарджик ще бъдат анализирани показателите: неразтворени вещества и химична потребност от кислород /ХПК/, а в Регионална лаборатория- Пловдив- мед, манган и желязо.

Резултатите от проведените анализи ще бъдат изпратени на РИОСВ – Пазарджик.



Copyright 2000-2021 © ИАОС