ExEA ExEA EEA

Новини


29.06.2010 г.

България получи възможност за по-ускорена и благоприятна процедура за възстановяване на акредитацията за участие в механизмите по Протокола от Киото

Предвижда се възстановяването да стане преди края на годината


Прилагащият орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по Протокола от Киото прие окончателно решение, с което потвърди предварителното заключение от 12 май т. г. за отмяна на акредитацията на България за участие в механизмите по Протокола, включително международната търговия с емисии. Това заключение се основава на лошото качество на докладваната от България инвентаризация на емисиите през април 2009 г. и на констатациите от проверка в страната през септември 2009 г., която отчита липса на напредък след дадените препоръки.

По време на заседанието на Прилагащия орган, проведено в Бон на 28 юни т.г., България получи възможност за по-благоприятна и ускорена процедура за възстановяване на акредитацията си. В текста на окончателното решение са внесени съществени промени в полза на страната – България получава възможност да възстанови акредитацията, като представи подобрена информация за инвентаризацията на парникови газове и на тази основа поиска проверка на място от международни експерти, в удобно за България време.

В решението се оценява факта, че страната е доказала готовност и ангажираност да разреши възникналите проблеми, доказателство за което са изпълняваните вече и периодично актуализирани от нея мерки.

По предвиждания на Секретариата на Конвенцията, експертна група ще посети България в периода септември-октомври т.г., като най-късно резултатите от проверката се очакват през ноември т.г. При подобен сценарий се предвижда възстановяването на акредитацията да стане преди края на тази година.

Copyright 2000-2021 © ИАОС