ExEA ExEA EEA

Новини


14.07.2010 г.

Министерски съвет прие нов Устройствен правилник на Изпълнителната агенция по околна среда


Правителството одобри приемането на нов Устройствен правилник на Изпълнителната агенция по околна среда. С документа се предвижда оптимизиране на структурата на отделните административни звена в агенцията.

ИАОС е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на околната среда и водите за осъществяване прилагането на изискванията на законодателството и нормативната уредба в областта на околната среда и се ръководи и представлява от изпълнителен директор, който при осъществяване на своите правомощия се подпомага от обща и специализирана администрация, както и от Дирекционен съвет и Експертен екологичен съвет. Освен това агенцията проектира и управлява Националната система за мониторинг на околната среда.

С новия Устройствен правилник се създава длъжността финансов контрольор, който е на пряко подчинение на изпълнителния директор. Общата администрация е организирана в две дирекции и включва Дирекция «Административно- правно обслужване, финансово- стопанска дейност, човешки ресурси, канцелария и управление на собствеността» и новосъздадената Дирекция «Информационно обслужване и технологии, международно сътрудничество и връзки с обществеността».

Специализираната администрация е организирана в три дирекции: Главна дирекция «Лабораторно- аналитична дейност», с териториални звена - регионални лаборатории със статут на отдели, които са функционално и методически подчинени на главната дирекция, Дирекция «Мониторинг и оценка на околната среда» и Дирекция «Разрешителни режими».

Предвид новите ангажименти на ИАОС се актуализират и функционалните характеристики на съществуващите структури. Приемането на документа няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, тъй като оптимизирането на структурата и дейността на агенцията се извършва в рамките на приетия бюджет за 2010 г.

Copyright 2000-2021 © ИАОС