ExEA ExEA EEA

Новини


04.08.2010 г.

Получени са сигнали за умряла риба в Панчаревското езеро и река Мъти вир


На 03.08.2010 г. в 11:00 часа от Директора на РИОСВ – София са получен два сигнала за умряла риба в Панчаревското езеро и в р.Мъти вир в района на село Веринско.
Веднага е сформиран екип от Регионална лаборатория-София и експерт от РИОСВ–София.

Направено е обследване на Панчаревското езеро, при което са регистрирани единични бройки умряла риба основно около стената на езерото.
Извършен е експресен анализ на водна проба от езерото, като са измерени следните показатели:

Води от огледалото на Папчаревското езеро
рН – 7.20
О2 – 9.8 g/l, % наситеност с О2 - 120%
ел.проводимост – 202 µs/sm
tо - 23.1оС

Извършен е и експресен анализ на водите от река Искър преди вливане в чашата на езерото. Измерени са следните показатели:

р.Искър преди вливане в езерото
рН – 7.73
О2 – 8.28 g/l, % наситеност с О2 - 95.8%
ел.проводимост – 240 µs/sm
tо - 20.7оС

Същият екип извърши проверка и по втория сигнал за замърсяване на река Мъти вир в района село Веринско съвместно с еколога на Община Ихтиман.
Идентифициран е замърсителя – Завод за производство на етанол на фирма „Алмагест”АД, град София. Поради запушване на отвеждащата канализация, от първата ревизионна шахта преливат промишлено замърсени води в река Мъти вир, което е причина за оцветяване на реката и измиране на рибата в нея.

Взета е водна проба от първата ревизионна шахта след заустване на отпадъчните води на Завод за етанол, село Веринско. При извършения експресен анализ на място са измерени следните показатели:

рН – 4.40
О2 – 3.86 mg/l, % наситеност с О2 - 64.6%
ел.проводимост – 299 µs/sm
tо - 40.5оС

Измирането на рибата е резултат от ниските стойности на рН и кислород и високата температура на промишлените води, постъпващи в река Мъти вир.

Физикохимичните показатели ще бъдат изработени от „Лаборатория качество на водите” на Главна дирекция „Лабораторно- аналитична дейност” към ИАОС. Резултатите ще бъдат предадени на РИОСВ-София.



Copyright 2000-2021 © ИАОС