ExEA ExEA EEA

Новини


13.08.2010 г.

Проведе се заседание на Националната комисия по плана за управление на кафявата мечка


Експерти от Изпълнителната агенция по околна среда взеха участие в заседанието на Националната комисия по плана за управление на кафявата мечка /Ursus arctos L./.
На заседанието бе представен план за провеждане на предстоящия есенен мониторинг на кафява мечка в област Смолян.

Минималната численост на мечата популация и типовете местообитания ще бъдат установени, чрез прилагането на следните методи:

  • Маршрутен метод
  • ДСК анализ
  • Нощни наблюдения
  • Използване на фотокапани
Мониторингът на кафява мечка се провежда два пъти годишно- пролет и есен, съгласно разработена методика http://eea.government.bg/bg/bio/nsmbr/practical-guidance на вида към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Целта на плана за управление на кафявата мечка е да предостави рамката, на която ще стъпят бъдещите решения за управлението на мечите популации в страната. Документът формулира основните принципи за събирането на тази информация, програмата за мониторинг и критериите за взимането на фундаментални решения на въпроси като лов и компенсации. Планът за действие е не просто за управление на мечките в България. Той е важен за определяне проблемите и нуждите на хората, които живеят там, където се срещат мечки. Само чрез сътрудничество с всички заинтересовани страни ще бъде възможно да се определят конкретните дейности нужни за постигане на ефективно опазване на кафявата мечка в България. Планът е съобразен с плана за действие за опазване на кафявата мечка в Европа, както и международното и национално законодателство.



Copyright 2000-2021 © ИАОС