ExEA ExEA EEA

Новини


17.08.2010 г.

Резултати от проведените контролни измервания в пунктовете за радиационен мониторинг на залива „Вромос”


В изпълнение на годишната Програма за радиационен мониторинг на Изпълнителната агенция по околна среда, на 16.08.2010 г. междуведомствен екип от Регионална лаборатория- Бургас и РИОКОЗ- Бургас извършиха съвместни контролни дозиметрични измервания в постоянните пунктове за радиационен мониторинг /при прибоя и в контролна точка на "плажа" в района на тополовата горичка/. Проби от тези пунктове са взети и за последващ лабораторен гама- спектрометричен анализ.

Получените резултати потвърждават, че радиационния гама - фон в района на залива превишава до 2 пъти характерните за черноморското крайбрежие фонови стойности.

Резултатите от проведените лабораторни радиологични анализи за съдържание на естествени радионуклиди в пясъчни и водни проби ще бъдат готови в средата на месец септември 2010 г.

През последните години данни от проведените лабораторни анализи на проби от плажната ивица на залива „Вромос” показват, че масовата специфична активност на естествения радионуклид радий-226 e съизмерима или надвишава до 4 пъти нормативно установената в страната стойност от 200 Bq/kg за използване на терени без ограничения. Регистрираният по плажната ивица радиационен гама- фон достига 0.35 – 0.38 микроСиверта/час.

Превишението на радиационния гама -фон в района на залива се дължи на неотстраненият напълно радиоактивно замърсен (главно с уран и разпадните му продукти) флотационен отпадък. Друга причина са изхвърлените от вътрешността на залива в отделни участъци на плажната ивица дънни утайки, обогатени с такъв материал, в резултат от динамиката на морските води.

Повече информация

Радиологични пунктове - РЛ Бургас



Copyright 2000-2021 © ИАОС