ExEA ExEA EEA

Новини


17.09.2010 г.

Мониторинг на кафява мечка ще се проведе в област Смолян



На 23 и 24 септември т. г. ще се проведе мониторинг на кафява мечка /Ursus arctos L./. на територията на област Смолян.

Мониторингът ще се проведе с участието на експерти от всички Регионални инспекции по околна среда и води, дирекциите на Националните паркове и структури към Изпълнителна агенция по горите. Целта е да се установи числеността на популацията, както и да се регистрират териториите, които се обитават от нея.

Методиката за мониторинг на кафявата мечка, според Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие включва комплекс от техники- визуални наблюдения в природата и регистрация на следи от жизнената дейност на вида.


По време на наблюдението ще бъдат приложени следните методи: маршрутен; нощно наблюдение от чакало; събиране на проби за ДНК анализ и данни от фотокапани.

Маршрутният метод съчетава преки наблюдения на животни, с регистрация на следите от жизнената им дейност по маршрут. Способства да се установи техния пол, размери и възраст. Вторият метод включва същите наблюдения, но от място. Методът „фотокапани” заснема движението на животните през нощта. Използваната апаратура позволява да се отчете времето и часа на заснемането и температурата на околната среда.

Мониторингът на кафява мечка се извършва във връзка с прилагане Плана за действие на кафявата мечка и дейностите към Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Изпълнителната агенция по околна среда е координатор на дейностите към Националната система.

Copyright 2000-2021 © ИАОС