ExEA ExEA EEA

Новини


20.09.2010 г.

Получен е сигнал за замърсяване река Тополница в района на село Чавдар, Софийска област



На 19.09.2010г., в 12:00 часа е подаден сигнал до Регионална лаборатория - София от отдел „Мониторинг” на Басейнова дирекция за управление на водите - Източнобеломорски район, гр. Пловдив за замърсяване река Тополница в района на село Чавдар. Сигналът до Басейнова дирекция е подаден от дежурния по Гражданска защита в община Чавдар. Уведомен е и Директора на РИОСВ – София. Сформиран е съвместен екип, който извърши проверка на посоченото място.

Проверката установи, че в района на село Чавдар реката тече с жълто- кафяв цвят. Направения експресен анализ на място показа, че водната проба не отговаря на нормите за втора категория воден обект по показател активна реакция /рН/. Стойността му е 5.49. Останалите показатели – електропроводимост и температура са със стойности - електропроводимост – 506 µs/sm; tо - 29.4оС.

Екипът извърши проверка на колекторите на предприятията – потенциални замърсители на река Тополница, които заустват в нея- „Елаците Мед” АД, „Челопеч Майнинг” АД и „Аурубис България”, като установи следното:

- „Елаците Мед” АД, село Мирково - предприятието не изпуска производствени отпадъчни води.
- „Челопеч Майнинг” АД, село Челопеч - предприятието не изпуска избистрени води от хвостохранилище „Челопеч”.
- „Аурубис България” АД, гр. Пирдоп - проверени са всички канали на предприятието и е извършен експресен анализ на място:

    Изход дъждовен колектор Западен клон
    рН – 6.96
    ел.проводимост – 159 µs/sm
    tо - 23.4оС
    Изход дъждовен колектор Източен клон
    рН – 7.43
    ел.проводимост – 535 µs/sm
    tо - 17.9оС
    Изход ПС за промишлени отпадъчни води
    рН – 8.24
    ел.проводимост – 533 µs/sm
    tо - 31.0оС
    Изход канал на Обогатителната фабрика
    рН – 7.53
    ел.проводимост – 364 µs/sm
    tо - 18.6оС

Съгласно направените полеви анализи отпадъчните води на „Аурубис България” АД отговарят на индивидуалните емисионни ограничения по Комплексното разрешително, издадено на оператора.

Проверката продължи по поречието на река Тополница. Извършен е експресен анализ на водни проби от река Медетска, преди устие и река Тополница на моста Пирдоп - Панагюрище след вливане на река Медетска.

    р. Медетска преди устие
    рН – 4.13
    електропроводимост – 1963 µs/sm
    tо - 17.6оС
    р. Тополница на моста Пирдоп - Панагюрище след вливане на р. Медетска
    рН – 6.78
    електропроводимост – 434 µs/sm
    tо - 16.6оС

След направената обстойна проверка на района, екипът стигна до заключението, че замърсяването на река Тополница е от залпово изпускане в река Медетска на силно замърсени кисели води. За това свидетелстват жълто- кафявите утайки по бреговете на реката след вливане на река Медетска. Замърсителят е на територията на РИОСВ- Пазарджик.

Взетата водна проба за физикохимичен анализ от река Тополница, в района на село Чавдар ще бъде анализирана в лаборатории „Качество на водите” и „Спектрални методи за анализ” към Изпълнителната агенция по околна среда. Резултатите ще бъдат предадени на РИОСВ – София, РИОСВ- Пазарджик и Басейнова дирекция.

Copyright 2000-2021 © ИАОС