ExEA ExEA EEA

Новини


21.09.2010 г.

Посещение на представители на Европейската Агенция по Околна среда в България



Изпълнителната агенция по околна среда като Национален референтен център на Европейска агенция по околна среда за България бе домакин на посещението на представителите на ЕАОС. Тези посещения се провеждат във всички страни – членки на ЕАОС, но до този момент България бе сред малкото, които не са организирали все-още посещенията си, заедно с Румъния. След срещата на УС на ЕАОС през юни т.г. и представянето на оценката от проведените посещения, новото ръководство на ИАОС взе решение да се започне подготовката на такова в България и то бе осъществено в дните 20-21 септември 2010 г. Агенцията бе посетена от г-н Гордън Макинес - зам.директор и ръководител на програмата за Управление и мрежи, г-н Стоян Благоев – отговарящ за България и ръководител проект GMES In Situ и г-н Щефан Йенсен – групов ръководител в програмата SEIS.


От 2007 година посещенията на Европейската агенция по околна среда са фокусирани върху осигуряване информация за информационната система за околна среда с разпределени ресурси на Европейския съюз (SEIS). По време на посещенията се обсъждат концепцията и ползите от тази системи със заинтересованите страни - националните референтни центрове за страните. Целта на тези посещения е да се постигне общо разбиране за SEIS и EIONET, както и да се осигури възможност за по-широк диалог между Европейската агенция по околна среда и страните- членки.




По време на двудневната среща, експерти от ИАОС представиха информационната система на агенцията, данни и ГИС по компоненти: въздух, повърхностни и подземни води, биологично разнообразие и защитени територии. Експертите от Европейската агенция представиха общата информационна система за околна среда (SEIS) на Европейския съюз и инициативата Глобален мониторинг на околната среда и сигурността (GMES).



Основните заключения, направени по време на срещата са: За десет-годишното си членство в ЕАОС, Изпълнителната агенция по околна среда е била неизменно сред първите 10 страни по рейтинг на докладване към ЕАОС – три поредни години от които на 3 място. В този смисъл ИАОС разполага с необходимата информация, данни и мета данни, но все още тази информация не се използва достатъчно ефективно. С цел подобряване и развитие на информационната система, като част от общата информационна система за околна среда на ЕС съвместната работа ще продължи в посока на повече експертни визити от страна на Европейската агенция по околна среда, обучения и технологично укрепване на информационната система на Изпълнителната агенция по околна среда.

Copyright 2000-2021 © ИАОС