ExEA ExEA EEA

Новини


23.09.2010 г.


Резултати от проведено сравнително замерване за качеството на атмосферния въздух в София



В деня без автомобилен транспорт концентрациите на всички атмосферни замърсители са под допустимите норми; нивото на ФПЧ10 намалява от 38 мкг/м3 до 23 мкг/м3; нивата на другите контролирани замърсители (серен диоксид, озон, азотен диоксид, въглероден оксид и въглеводороди) са в близки граници.

Най-значителни различия в нивото на замърсяване на атмосферния въздух от автомобилния транспорт в дни с и без автомобилен трафик са установени на големи транспортни кръстовища. Изследвания за влиянието на транспорта са извършвани на пл. "Св. Неделя" в ден без автомобилен транспорт и в ден с нормален автомобилен трафик, като резултатите показват следното:

    1. Значително намаляват концентрациите на изследваните атмосферни замърсители, дължащи се на автомобилния транспорт;
    2. Концентрацията на серен диоксид намалява през деня без транспорт от 3 до 10 пъти;
    3. Концентрацията на азотен диоксид намалява през деня без транспорт от 2 до 5 пъти;
    4. Концентрацията на фини прахови частици намалява през деня без транспорт от 2 до 3 пъти;
    5. Концентрацията на въглеводороди намалява през деня без транспорт от 1 до 2 пъти;
    6. Концентрацията на озон намалява през деня без транспорт от 1 до 3 пъти;
    7. Концентрацията на въглероден оксид намалява през деня без транспорт от 3 до 10 пъти;
Извън отоплителния сезон автомобилният транспорт е основен замърсител на атмосферния въздух в големите населени места.

Автомобилният транспорт оказва съществено влияние върху качеството на атмосферния въздух в Столицата. От вредното въздействие на атмосферните замърсители, в по-малка или по-голяма степен, не са подминати и квартали на София, които не са подложени на влиянието на предприятия, разположени на тяхната територия.

По повод на инициативата "Ден без автомобили", проведена от МОСВ и Столична община, беше извършено изследване на влиянието на автомобилния транспорт върху качеството на атмосферния въздух.

В периода от 21.09 до 23.09.2010г., мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух на ИАОС беше разположена на площад „Народно събрание”. Мобилната станция извърши измервания, с цел сравняване на данни за качеството на атмосферния въздух в ден без автомобилен транспорт (22.09.2010г.) и в дни с нормален автомобилен трафик.



Copyright 2000-2021 © ИАОС