ExEA ExEA EEA

Новини


28.09.2010 г.

Проведе се мониторинг на кафява мечка в област Смолян


Съгласно одобрените действия предложени от министерството на околната среда и водите на среща в началото на месец юни т.г. между представители на министерството и заинтересованите институции – област Смолян, община Смолян, Изпълнителна агенция по горите, Ловни дружини, граждани и кметове на населени места от областта, на 23 и 24-ти септември се проведе първа фаза на масиран мониторинг на кафява мечка в област Смолян.

Участваха експерти от всички Регионални инспекции по околна среда и води, трите Национални парка, представители на Национална служба за защита на природата, както и специалисти от Сдружение за дива природа „Балкани”. В съвместните екипи се включиха и служители на всичките 15 горски и ловни стопанства на територията на област Смолян, както и членове на местни ловни дружини.

Мониторинга се проведе чрез използването на три метода: Пряко наблюдение на мечки от чакала; Маршрутен метод и събиране данни от следи на мечки или следи от жизнена им дейност; Събиране на ДНК проби за генетичен анализ. Целта е да се установи реалната численост на вида на територията на областта, местата с най голяма концентрация на мечки и идентифицирането на отделните индивиди, чрез използване на генетични методи.

Съгласно методиката за мониторинг на кафява мечка, която е част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, най подходящият период за провеждане на мониторинг на кафява мечка е края на месец октомври.

В тази връзка се предвижда се в края на октомври мониторингът да се повтори. Ще бъдат обходени 81 маршрута на териториите на всички горски и ловни стопанства на територията на РИОСВ- Смолян и област Смолян. Ще се проведе нощно наблюдение от 16 чакала. Отново ще се събират ДНК проби.

Чрез ДНК анализа ще се установят отделните индивиди и пол на кафявата мечка обитаваща горите в Западните Родопи.

Copyright 2000-2021 © ИАОС