ExEA ExEA EEA

Новини


08.12.2010 г.

Получен e сигнал за замърсяване на река Равна, приток на река Малък Искър

На 07.12.2010 г., в Регионална лаборатория- София е получен сигнал от директора на РИОСВ- София за замърсяване на река Равна, приток на река Малък Искър. Сигналът до РИОСВ е подаден от кмета на град Етрополе.

Екип на Регионална лаборатория-София, съвместно с експерт от РИОСВ–София и представители на община град Етрополе извършиха проверка на почивна станция на „Столичен автотранспорт” в село Бойковец. При направената проверка екипът установи, че при прехвърляне на отработени масла от основните резервоари в дневния резервоар се получава преливане от същия. През котелното помещение окола два тона отработени масла изтичат в канализацията и оттам в реката.

Причината за теча е в липсата на обваловка в котелното помещение и помещението на дневния резервоар. По време на проверката е извършвано почистване на изгребните ями на почивната станция със специализирана техника на лицензирана фирма.

Взета е водна проба от река Равна при село Бойковец, на един километър след станцията. Направен е експресен анализ на място са по показатели: активна реакция /рН/, разтворен кислород, електропроводимост и температура на водата. Получени са следните резултати:

    рН – 8.00
    О2 – 9.00 mg/l, % наситеност с О2 - 79.7 %
    ел.проводимост - 77 µs/sm
    tо - 9.0о С
Пробата е предадена за анализ на нефтопродукти в Лаборатория „Инструментални методи за анализ” към Главна Дирекция „ЛАД” при ИАОС. Резултатите ще бъдат предоставени на РИОСВ- София.

Copyright 2000-2021 © ИАОС