ExEA ExEA EEA

Новини


14.12.2010 г.

Започна процедура по възстановяване акредитацията на България за търговия с емисии на парникови газове


Започна процедура по възстановяване акредитацията на България за търговия с емисии на парникови газове.

През месец юни Прилагащият орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по Протокола от Киото прие окончателно решение, с което потвърди предварителното заключение от 12 май т. г. за отмяна на акредитацията на България за участие в механизмите по Протокола, включително международната търговия с емисии.

Заключението бе основано на лошото качество на докладваната от България инвентаризация на емисиите през април 2009 г. и на констатациите от международна проверка през септември 2009 г., която отчете липса на действаща Национална система по инвентаризация на емисии на парникови газове.

Веднага след отнемане акредитацията на страната започна подготовка по възстановяването й. Предприети бяха редица мерки, в резултат от които Националната система за инвентаризация на емисии на парникови газове бе приведена в съответствие с изискванията на Решение 19/СМР.1 към Протокола от Киото, по отношение на регламентирани междуведомствени взаимоотношения и капацитет за изготвяне на инвентаризацията. Увеличен бе капацитетът (експертен и технически) в ИАОС. Наети бяха външни консултанти за някои от секторите (сектор „Енергия” и сектор „Земеползване, изменение в земеползването и горско стопанство”). С постановление №215/21.09.2010 г. бе приета Наредба за реда и начина за организиране на националните инвентаризации на вредни вещества и парникови газове в атмосферата. Изготвен бе Национален план за управление на качеството на данните от националните инвентаризации на емисии на вредни вещества и парникови газове в атмосферата.

В началото на месец октомври експерти на Секретариата на Рамковата конвенция на ОН по изменение на климата извършиха проверка на Националната система за инвентаризация на парникови газове. Заключенията от експертния доклад са, че България има работеща Национална система за инвентаризация на емисии на парникови газове и че не съществуват нерешени въпроси, които могат да попречат на страната да възстанови акредитацията си за търговия с емисии на парникови газове.

Постигнатите резултати се дължат и на активното участие на експерти от Национален статистически институт, Министерство на земеделието и храните, Дирекция „Агростатистика”, Изпълнителна агенция по горите, Национална служба по растителна защита; Лесотехнически университет; Българска асоциация на циментовата индустрия; Българска асоциация на металургичната индустрия.

Докладът от проверката е изпратен до Комитета по изпълнение (Compliance Committee) към Протокола от Киото и РКОНИК. Очаква се пълно възстановяване акредитацията на страната за търговия с емисии на парникови газове.

Copyright 2000-2021 © ИАОС