ExEA ExEA EEA

Новини


21.01.2011 г.

Международна година на горите – 2011

       За Международната година на горите
Генералната асамблея на Обединените нации обяви 2011 за международна година на горите и прикани правителствата, НПО , частния сектор и други заинтересовани страни заедно да повишат информираността на обществото по отношение на усилването на устойчивото управление, запазването и устойчивото развитие на всички типове гори в полза на сегашните и бъдещите поколения.

Събитието “Горите 2011” е уникална инициатива за повишаване на обществената информираност за ключовата роля на горите и устойчивото горско стопанство в изграждането на по-зелено, по-справедливо и устойчиво бъдеще. Събитията, в продължение на цялата година ще представят успешни и иновативни решения, ще стимулират по-широко публично участие в дейностите, свързани с горите на всички нива.

Събитието “Горите 2011” предлага уникална възможност за повишаване осведомеността с оглед на предизвикателствата пред световните гори и хората, които са пряко зависими от тях.. Вече са налице големи успехи и ценни уроци, които ще бъдат споделени

      Къде ще бъде чествана Международната година на горите?
Това е глобално събитие, което ще бъде чествано на всички нива – регионално, национално и локално. Повечето планирани дейности ще се състоят на национално и регионално ниво и ще включват засаждане на дървета, изложения, конференции, конкурси на фотографии, произведения на изкуството, ученически постери и есета , издаване на книги, брошури и др. информационни материали. Повече информация за многообразието от планирани дейности може да бъде намерена на: www.un.org/esa/forests/2011/2011.

      Кой ще координира информацията за събитието “Горите 2011”?
По молба на Генералната асамблея на Обединените нации, Секретариатът на Форума за горите на ООН ще бъде координатор на събитието в сътрудничество с правителствата, Съвместното партньорство за горите (CPF) и др. организации.

Всички правителства, международни организации и заинтересовани страни са окуражени да организират дейности за честване на Международната година на горите. Тези дейности могат да бъдат показани и рекламирани чрез интернет сайта на Международната година на горите, който ще бъде поддържан от Секретариата на Форума за горите на ООН.

      Кога ще бъде открита Международната година на горите?
Официалното откриване ще се състои в седалището на Обединените нации по време на 9-та сесия на високия сегмент на Форума на Обединените нации за горите (24 януари - 4 февруари 2011 г). Откриването ще очертае серия от събития, включително дискусии на високо ниво, медийни изяви, издаване на серии на възпоменателни пощенски марки за събитието “Гори 2011” и др.

Официалната интернет - страница на събитието “Гори 2011” е: www.un.org/forests и е създадена през м. октомври 2010 г. Страницата ще играе ролята на централен информационен портал за събитието, неговите обективи, дейности, ръководство за използване на логото и календар на регионалните и национални инициативи. Допълнителна информациа ще се получава и от следния електронен адрес: forests@un.org.

Интернет - страницата „Горите 2011” е основното средство за обмяна на информация. Тази мулти-медийна страница ще предостави интерактивни средства за получаване на обратна връзка и диалог и ще съдържа ключови компоненти като календар на националните, регионални и международни инициативи, свързани със събитието и електронните версии на всички промоционални материали, включително фото-снимки, видео и аудио филми. Страницата ще включва портал, ориентиран към медиите, който ще представя на видно място линкове за новини, комплект на прес-листи с оглед на определени факти, брошури и др. информационни документи, свързани с критически въпроси по отношение на горите. Тя също ще функционира като вход към всички държави, участващи в събитието.

Секретариатът на Форума за горите на ООН е определил известни личности и ръководители в областта на горите, които да повишат интереса на медиите. Тези „посланици” на „Горите 2011” ще представляват различни части на света и ще пътуват за участие в планираните мероприятия за насърчаване на публичните усилия .

Секретариатът е създал и неофициален консултативен комитет, състоящ се от влиятелни лидери и експерти, които са във връзка с медиите – известни филмови режисьори и National Geographic, за да подпомогнат максимално въздействието на събитието „Горите 2011”.

Copyright 2000-2021 © ИАОС