ExEA ExEA EEA

Новини


03.02.2011 г.

Резултати от проведените лабораторни анализи за определяне съдържанието на тежки метали в реките Юговска и Чепеларска

Резултатите от проведените в Регионална лаборатория – Хасково анализи за определяне общото съдържание на олово в проби от повърхностни води от пробовземни точки- река Чепеларска от моста на спирка «Кемера», преди вливане в река Марица и река Чепеларска на моста в село Бачково не показват превишение на нормите за II-ра категория повърхностни води, съгласно Наредба №7/1986г.

В лабораторията в Хасково са проведени и анализи за определяне съдържанието на тежки метали: мед, цинк, олово и манган от други пробовземни точки от реките Юговска и Чепеларска. Пробите от повърхностни води по горепосочените показатели също не показват превишение на нормите за II-ра категория, съгласно изискванията на Наредбата.

Наблюдението на реките Юговска и Чепеларска продължава след аварията в хвостохранилище „Лъки 2 – комплекс” в средата на миналия месец. Замърсяването бе причинено вследствие на отваряне на каверна от срутени скални маси на язовира на хвостохранилището в Лъки. В резултат бе предизвикано увличане на хвоста и изнасянето му чрез подземните естествени колектори към реките Юговска и Чепеларска.

Copyright 2000-2021 © ИАОС