ExEA ExEA EEA

Новини


21.02.2011 г.

Развитието на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие – приоритетна цел на Агенцията през 2011 година

Развитието и изпълнението в пълен обхват на схемите за мониторинг към Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМБР) е една от приоритетните цели на Изпълнителната агенция по околна среда през настоящата година.

Подобряването на мониторинга на биологичното разнообразие и защитените територии ще спомогне за постигането на стратегически цели, заложени в програмата на правителството - осигуряване на представителна информация за околната среда и ограничаване и спиране загубата на биологично разнообразие.

На този етап се извършват частични наблюдения в зависимост от експертния и финансов капацитет на Изпълнителната агенция по околна среда и регионалните структури към Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по горите (Регионалните инспекции по околна среда и води, Националните и Природни паркове). Проблем е ежегодното осигуряване на финансов ресурс за теренни проучвания, които да се възлагат на специализирани научни екипи, тъй като дейностите не могат да се извършват само от експерти в системата на Изпълнителната агенция по околна среда, Регионалните инспекции по околна среда и води, Националните и природни паркове.

През изминалата година Агенцията бе определена за директен бенефициент по приоритетна ос 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие” към Оперативна програма „Околна среда”. Това създава реална възможност за финансиране в пълен обхват на дейностите, свързани с подобряването и развитието на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Подобряването и развитието на националната система ще доведе до осигуряване на необходимите данни за оценка на състоянието на обектите, включени в нея, в това число и за нуждите за докладване по двете директиви през 2013 г. (Директива на Съвета 92/43/ЕС от 21.05.1992 г. за запазването на природните местообитания и местообитанията на дивата флора и фауна и Директива на Съвета 79/409/ЕИО от 2 април 1979 за съхранението на дивите птици).

НСМБР представлява комплексен механизъм за проследяване и обобщаване на промените в биологичното разнообразие на Република България в дългосрочен план. Основната цел на системата е осигуряване на информационна основа за прилагане на ефективна национална природозащитна политика и да обслужва обществените нужди от информация за състоянието на биологичното разнообразие. НСМБР се организира и ръководи от Министъра на околната среда и водите, чрез Изпълнителната агенция по околна среда.

Copyright 2000-2021 © ИАОС